lagman wołowy

lagman z wołowiną i warzywami w domu. Lagman to danie, które przyszło do nas z Azji Środkowej. W oryginale jest przygotowywany z jagnięciną, z dodatkiem aromatycznych przypraw i warzyw. W domu możesz zacząć poznawać to danie, gotując je z wołowiną. Opcja jest prostsza, ale nie oznacza gorszej. Rezultatem jest danie o bogatym smaku, wspaniałym aromacie dla całej rodziny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 45 % 13 g
144 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować & quot; Lagman & quot; z wołowiną, najpierw musisz ugotować makaron. Aby go przygotować, przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól i jajko. Wszystko wymieszać. Dodaj ciepłą wodę i olej roślinny, zagnieść elastyczne ciasto. Pozostaw na stole na 30 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowe ciasto ugniatać kilka razy, na posypanej mąką powierzchni rozwałkować na cienką płytkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp mąką z obu stron i złóż luźną bułkę. Ostrym nożem pokrój w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Gotowy makaron wrzucić do durszlaka i spłukać wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przygotować & quot; Lagman" z wołowiną, weź określone składniki na mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym. Wytnij żyły i ścięgna. Pokrój na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Pokrój łodygi selera wzdłuż i posiekaj. Obierz czosnek i posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz marchewki i pokrój w paski. W papryce odetnij łodygę i posiekaj. W pomidorach wykonaj nacięcia krzyżowe w okolicy łodygi, zalej wrzącą wodą i usuń skórę, pokrój. Jeśli pomidory nie są bardzo soczyste, możesz dodać dodatkową koncentrat pomidorowy lub keczup.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usmaż wołowinę na oleju ze wszystkich stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj marchewkę, cebulę, czosnek i seler do mięsa. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj paprykę, pomidory, sól, pieprz, przyprawy do smaku do mięsa i warzyw,wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe. W razie potrzeby dodaj wodę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż gotowy makaron na talerzu, połóż mięso z warzywami na wierzchu i polej powstałym sosem. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy