skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wziąłem wołowinę, dobrze sprawdza się również jagnięcina lub końskie mięso. Ogórki lepiej nadają się do solonych beczek, miałem tylko korniszony, wziąłem je.
Krok 2:
Mięso należy umyć i dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie należy go pokroić w kostkę, jak na zwykłym gulaszu. Nie zapominaj, że mięso jest cięte na włókna, aby podczas smażenia pozostało miękkie.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i wrzuć do niego mięso.
Krok 4:
Musimy usmażyć mięso, jakby zamykając w nim sok, aby pozostało miękkie. Intensywnie mieszamy mięso, aby było smażone ze wszystkich stron.
Krok 5:
Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski.
Krok 6:
Rzucamy cebulę do mięsa, mieszamy, kontynuujemy smażenie.
Krok 7:
Moje marchewki, czyste, trzy na grubej tarce. Dodaj marchewki do mięsa z cebulą, wymieszaj, kontynuuj smażenie.
Krok 8:
Pokrój ogórki w cienkie paski, pokrój pomidory w kostkę.
Krok 9:
Dodaj ogórki i pomidory do mięsa, wymieszaj.
Krok 10:
Włóż koncentrat pomidorowy, sól, dopraw. Uważaj na sól. Ogórki są solone, dadzą część soli podczas duszenia, lepiej najpierw trochę posolić, a na końcu, po spróbowaniu, w razie potrzeby dodać sól.
Krok 11:
Napełnij mięso warzywami gorącą wodą, aby je przykryła. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Jeśli mięso jest stare i twarde, czas będzie musiał zostać wydłużony.
Krok 12:
Na samym końcu wkładamy kilka liści laurowych do podstawy. Teraz możesz w końcu dodać sól i przyprawić mięso, jeśli to konieczne. Przykryj patelnię pokrywką, wyłącz ogień, pozwól mięsu trochę zaparzyć.
Krok 13:
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w paski. Możesz go dodatkowo wysuszyć ręcznikiem papierowym, aby ziemniaki były suche, więc lepiej się usmażą.
Krok 14:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, wrzuć do niego ziemniaki.
Krok 15:
Smażyć ziemniaki na złoty kolor.
Krok 16:
Dodaj całkowicie gotowe ziemniaki do podstawy, wymieszaj. Podczas serwowania możesz posypać naczynie posiekanymi ziołami.
Azu okazało się bardzo smaczne, jest pikantne, trochę ostre z powodu ogórków i przypraw.
w wielu przepisach azu jest przygotowywane bez dodawania ziemniaków, okazuje się, że jest to po prostu gulasz z warzywami, który można podawać z dowolnym dodatkiem.
podobała mi się porcja z ziemniakami smażonymi i mieszanymi z mięsem, okazuje się bardzo ciekawy smak, ziemniaki wchłaniają wszystkie smaki mięsa i warzyw, stają się miękkie, ale rumiane.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g