azu z piklami wołowymi z ziemniakami po tatarsku

to jak gulasz, tylko z piklami! Azu to tradycyjne i bardzo popularne danie kuchni tatarskiej, które ma wielowiekową historię. Nawet starożytni koczownicy smażyli mięso z warzywami w kotle. Obecnie istnieje wiele odmian tego przepisu, ale obecność ogórków jest obowiązkowa.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 38 % 8 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wziąłem wołowinę, dobrze sprawdza się również jagnięcina lub końskie mięso. Ogórki lepiej nadają się do solonych beczek, miałem tylko korniszony, wziąłem je.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso należy umyć i dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie należy go pokroić w kostkę, jak na zwykłym gulaszu. Nie zapominaj, że mięso jest cięte na włókna, aby podczas smażenia pozostało miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i wrzuć do niego mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Musimy usmażyć mięso, jakby zamykając w nim sok, aby pozostało miękkie. Intensywnie mieszamy mięso, aby było smażone ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rzucamy cebulę do mięsa, mieszamy, kontynuujemy smażenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Moje marchewki, czyste, trzy na grubej tarce. Dodaj marchewki do mięsa z cebulą, wymieszaj, kontynuuj smażenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ogórki w cienkie paski, pokrój pomidory w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ogórki i pomidory do mięsa, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż koncentrat pomidorowy, sól, dopraw. Uważaj na sól. Ogórki są solone, dadzą część soli podczas duszenia, lepiej najpierw trochę posolić, a na końcu, po spróbowaniu, w razie potrzeby dodać sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij mięso warzywami gorącą wodą, aby je przykryła. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Jeśli mięso jest stare i twarde, czas będzie musiał zostać wydłużony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na samym końcu wkładamy kilka liści laurowych do podstawy. Teraz możesz w końcu dodać sól i przyprawić mięso, jeśli to konieczne. Przykryj patelnię pokrywką, wyłącz ogień, pozwól mięsu trochę zaparzyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w paski. Możesz go dodatkowo wysuszyć ręcznikiem papierowym, aby ziemniaki były suche, więc lepiej się usmażą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, wrzuć do niego ziemniaki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażyć ziemniaki na złoty kolor.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj całkowicie gotowe ziemniaki do podstawy, wymieszaj. Podczas serwowania możesz posypać naczynie posiekanymi ziołami.

Azu okazało się bardzo smaczne, jest pikantne, trochę ostre z powodu ogórków i przypraw.
w wielu przepisach azu jest przygotowywane bez dodawania ziemniaków, okazuje się, że jest to po prostu gulasz z warzywami, który można podawać z dowolnym dodatkiem.
podobała mi się porcja z ziemniakami smażonymi i mieszanymi z mięsem, okazuje się bardzo ciekawy smak, ziemniaki wchłaniają wszystkie smaki mięsa i warzyw, stają się miękkie, ale rumiane.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy