grzanki na patelni z jajkiem i mlekiem z bochenka

pachnące, pyszne, spodoba się każdemu bez wyjątku! Grzanki z bochenka z mlekiem i jajkiem pomogą, gdy trzeba szybko ugotować coś na herbatę lub zrobić śniadanie w pośpiechu. I możesz zrobić prawdziwy deser, dekorując jagodami, śmietaną, polewając miodem lub sosem karmelowym.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 67 % 32 g
246 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć grzanki z bochenka z jajkiem i mlekiem? Rozbij jajko do małej miski i wymieszaj je trochę trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj trochę mleka do jajka i mieszaj w ten sam sposób, aż będzie gładkie za pomocą trzepaczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój Bochenek na kawałki o grubości około 1,5 centymetra. Najlepiej jest użyć wczorajszego bochenka, aby był trochę ceniony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz kawałki bochenka w mieszance mleka po obu stronach, aby były dobrze namoczone, ale nie rozmoczone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i połóż mokre kawałki bochenka. Smaż je z jednej strony przez 1-2 minuty na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć i usmaż po drugiej stronie w ten sam sposób. Grzanki gotują się bardzo szybko, więc nie odchodź od pieca i upewnij się, że się nie przypalą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż papierowe serwetki na przygotowanym talerzu. Wyjmij gotowe grzanki z patelni i połóż na przygotowanej serwetce, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Gorące grzanki natychmiast posyp odrobiną cukru. Gotowe grzanki podawaj z filiżanką gorącej herbaty. Smacznego!

takie grzanki można przygotować bardzo szybko, że tak powiem, w pośpiechu.
jeśli często masz Bochenek, możesz go łatwo zutylizować, przygotowując tak pyszne grzanki. Są jeszcze lepsze z zwietrzałego bochenka niż ze świeżego.
niektórzy dodają cukier bezpośrednio do mieszanki mlecznej, ale nie lubię tego robić, ponieważ cukier w zimnym mleku nie miesza się dobrze, a następnie większość z nich pozostaje na dnie miski, a grzanki są mało słodkie. Ale na wierzchu można je posypać cukrem w ilości czoła.
do takich grzanek można podawać oprócz dżemu, miodu lub dżemu.
jeśli nie lubisz opcji z dodatkiem cukru, możesz je ugotować w wersji solonej. Aby to zrobić, dodaj trochę soli do mieszanki mlecznej.
przygotowanie tych grzanek nie będzie trudne nawet dla początkującego kucharza lub nastolatka.
Gotuj z przyjemnością! Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal / 100g

Podobne przepisy