skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy kaczkę. Dokładnie umyj pod gorącą bieżącą wodą. Cięcie tuszy nie jest konieczne, wystarczy odciąć szyję. Lepiej usunąć skórę. Przetrzyj przygotowaną tuszę suchymi przyprawami do smaku, posmaruj pastą pomidorową.
2. Umieść kaczkę na żeliwnej patelni, wyślij do średniego ognia. Smażyć przez 5-6 minut, aż pojawi się złoty kolor. Następnie odwróć na drugą stronę, smaż również, aż pojawi się rumieniec.
3. Przenosimy kaczkę do brytfanny, stopiony tłuszcz powinien pozostać na patelni. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Szczelnie zamknij folią, wyślij brojler do piekarnika. Piec przez 3-4 godziny. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości.
4. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na drobnej tarce. Obierz łodygę selera, pokrój na małe kawałki.
5. Rozłóż przygotowane warzywa na patelni z tłuszczem z kaczki. Wysyłamy do ognia. Smażyć przez 5 minut, aż będą miękkie. Następnie wlej wytrawne białe wino, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Sól, pieprz do smaku.
6. Wlej mąkę i sól do miski. Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Rozłóż białka na mące, odłóż żółtka na bok. Wlej wodę, zagniataj ciasto. Wlej tylko wodę w częściach, nie wszystkie na raz. Zagniataj ciasto przez 10-15 minut. Pakujemy go w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na 2 godziny.
7. Po upływie określonego czasu wyjmujemy brojler z piekarnika. Rozwałkuj ciasto. Kładziemy na nim liście bananów i maniok (można zastąpić szpinakiem i kędzierzawą kapustą). Rozłóż kaczkę na arkuszach. Tutaj kładziemy posiekane warzywa.
8. Zawartość owijamy liśćmi i ciastem solnym. Ze skrawków ciasta można uformować głowę i skrzydła kaczki. Posmaruj ciasto żółtkami. Wysyłamy do piekarnika na 30 minut.
podawaj natychmiast po ugotowaniu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g