cukinia jest prosta i pyszna

soczysta, jasna cukinia na patelni-szybka i pyszna! Zgodnie z proponowanym przepisem uzyskuje się doskonałe danie, które można podawać jako dodatek do wszelkich dań mięsnych, gotowanych lub gotowanych na parze ryb, ziemniaków. Jest to bardzo proste i piękne - cukinia nie traci jasnego koloru, soczystości i elastyczności.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 74 % 14 g
węglowodany 21 % 4 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ten przepis, weź młodą cukinię - mam średniej wielkości cukinię, wygodniej jest, gdy ma mniej więcej taką samą grubość na całej długości, tj. wybierz równe owoce do gotowania. Będzie piękniejszy, a pierścienie o tej samej grubości i szerokości wymagają mniej więcej jednego czasu smażenia. Będziesz także potrzebował trochę oleju słonecznikowego, ząbka czosnku, soli i łyżeczki majonezu, a jeśli nie lubisz majonezu, śmietany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj cukinię, pamiętaj o osuszeniu ręcznikiem kuchennym. Cukinię pokrój w duże pierścienie, każdy o grubości około 1 centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, lekko spryskując ją olejem - lepiej wziąć nieprzywierającą, możesz w ogóle obejść się bez oleju. Ułóż warstwę cukinii i smaż jedną stronę na średnim ogniu, aż będzie lekko rumiana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odwróć cukinię na drugą stronę i smaż z drugiej strony, aż widelec wejdzie w krawędź cukinii bez większego wysiłku, ale nie tak jak na przykład kotlet. Cukinia powinna pozostać w fazie al-dente (z miękkim chrupaniem, "na ząbku").

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zmiażdż jeden ząbek czosnku, aby uzyskać bardziej subtelny smak, możesz wziąć połowę ząbka-nadmiar czosnku nie przemawia na korzyść wyrafinowania potrawy, ale po prostu twierdzi, że tak. Drobno posiekaj czosnek, możesz użyć wyciskarki do czosnku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wszystkie smażone do stopnia al-dente kubki cukinii do pojemnika z pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czosnek do cukinii, dodaj szczyptę soli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek-posiekane warzywa powinny mieć około dwóch łyżek stołowych. Lub według Twojego gustu-ktoś kocha bardziej, ktoś mniej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj łyżeczkę dobrego majonezu, przykryj pojemnik pokrywką i dobrze wstrząśnij, aby równomiernie wymieszać całą zawartość. Cukinia powinna być ciepła lub gorąca, a nie wrząca - wydzielą sok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Cukinia wydziela sok, który po wstrząśnięciu miesza się z majonezem i ziołami. To wszystko-dosłownie 10-15 minut na dwie zakładki na patelni-i doskonałe danie z cukinii-piękne i szybkie-gotowe!

młoda cukinia jest idealna do gotowania cukinii według tego przepisu - są po prostu mniej kłopotliwe i smakują znacznie delikatniej. W ten sposób nie próbowałem gotować dojrzałych owoców, zwykle były one zwijane w mące, a następnie smażone. A potem po prostu dodali czosnek i wymieszali, okazało się smaczne, ale bardzo tłuste. Proponowany przepis daje zupełnie inny obraz: danie jest lekkie, soczyste, cukinia nie jest rozgotowana, dlatego nie traci witamin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy