skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ten przepis, weź młodą cukinię - mam średniej wielkości cukinię, wygodniej jest, gdy ma mniej więcej taką samą grubość na całej długości, tj. wybierz równe owoce do gotowania. Będzie piękniejszy, a pierścienie o tej samej grubości i szerokości wymagają mniej więcej jednego czasu smażenia. Będziesz także potrzebował trochę oleju słonecznikowego, ząbka czosnku, soli i łyżeczki majonezu, a jeśli nie lubisz majonezu, śmietany.
Krok 2:
Dobrze umyj cukinię, pamiętaj o osuszeniu ręcznikiem kuchennym. Cukinię pokrój w duże pierścienie, każdy o grubości około 1 centymetra.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, lekko spryskując ją olejem - lepiej wziąć nieprzywierającą, możesz w ogóle obejść się bez oleju. Ułóż warstwę cukinii i smaż jedną stronę na średnim ogniu, aż będzie lekko rumiana.
Krok 4:
Odwróć cukinię na drugą stronę i smaż z drugiej strony, aż widelec wejdzie w krawędź cukinii bez większego wysiłku, ale nie tak jak na przykład kotlet. Cukinia powinna pozostać w fazie al-dente (z miękkim chrupaniem, "na ząbku").
Krok 5:
Obierz i zmiażdż jeden ząbek czosnku, aby uzyskać bardziej subtelny smak, możesz wziąć połowę ząbka-nadmiar czosnku nie przemawia na korzyść wyrafinowania potrawy, ale po prostu twierdzi, że tak. Drobno posiekaj czosnek, możesz użyć wyciskarki do czosnku.
Krok 6:
Włóż wszystkie smażone do stopnia al-dente kubki cukinii do pojemnika z pokrywką.
Krok 7:
Dodaj czosnek do cukinii, dodaj szczyptę soli.
Krok 8:
Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek-posiekane warzywa powinny mieć około dwóch łyżek stołowych. Lub według Twojego gustu-ktoś kocha bardziej, ktoś mniej.
Krok 9:
Dodaj łyżeczkę dobrego majonezu, przykryj pojemnik pokrywką i dobrze wstrząśnij, aby równomiernie wymieszać całą zawartość. Cukinia powinna być ciepła lub gorąca, a nie wrząca - wydzielą sok.
Krok 10:
Cukinia wydziela sok, który po wstrząśnięciu miesza się z majonezem i ziołami. To wszystko-dosłownie 10-15 minut na dwie zakładki na patelni-i doskonałe danie z cukinii-piękne i szybkie-gotowe!
młoda cukinia jest idealna do gotowania cukinii według tego przepisu - są po prostu mniej kłopotliwe i smakują znacznie delikatniej. W ten sposób nie próbowałem gotować dojrzałych owoców, zwykle były one zwijane w mące, a następnie smażone. A potem po prostu dodali czosnek i wymieszali, okazało się smaczne, ale bardzo tłuste. Proponowany przepis daje zupełnie inny obraz: danie jest lekkie, soczyste, cukinia nie jest rozgotowana, dlatego nie traci witamin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g