Sałatka z kurczaka i koreańskiej marchewki bez majonezu

obfite i jasne, o słodko-kwaśnym smaku! Sałatka z kurczaka i koreańskiej marchewki bez majonezu jest przygotowywana tak prosto i prosto, jak to możliwe, ale wynik jest doskonały! Nadaje się jako dodatek do codziennego posiłku, a nawet jako niezależne danie.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 15 % 4 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka i koreańskiej marchewki bez majonezu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Obierz cebulę. Umyj marchewki pod bieżącą wodą, pocierając skórkę sztywną szczotką. Następnie obierz go obieraczką do warzyw. Do tej sałatki najlepiej nadaje się pierś z kurczaka. Należy go umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, aby nie dusił się podczas smażenia, a mianowicie smażony. Ocet jabłkowy można zastąpić octem z białego wina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pierś z kurczaka w cienkie, długie paski, sól i pieprz. Dodaj ocet jabłkowy i suszoną mieloną kolendrę. Kolendry nie można dodawać, ale moim zdaniem jest to dokładnie przyprawa, która jest idealna do koreańskiej marchewki. Wymieszaj składniki, dokręć miskę folią spożywczą i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 20-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie posiekaj warzywa. Pokrój marchewki w cienkie, długie paski. Im cieńsza marchewka zostanie pokrojona, tym bardziej miękka będzie po upieczeniu. Jeśli masz specjalną tarkę do koreańskiej marchwi, możesz jej użyć. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż warzywa do miękkości na nieprzywierającej patelni z 1 łyżką oleju roślinnego. Całkowite zmiękczenie warzyw w środku może zająć inny czas, w zależności od tego, jak duży kawałek wybrałeś. Smażę warzywa przez około 7 minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa podczas gotowania, aby się nie przypaliły. Gdy marchewki i cebula będą gotowe, przenieś je do osobnej miski i odstaw na chwilę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na osobnej patelni nieprzywierającej podgrzej 2 łyżki oleju słonecznikowego i na średnim ogniu smaż kurczaka na złoty kolor. Smażyłam kurczaka bez przykrycia przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz smażone warzywa i kurczaka, wymieszaj. Na tym etapie możesz dodatkowo posolić sałatkę, jeśli zajdzie taka potrzeba, i dodać więcej oleju słonecznikowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotową sałatkę można posypać sezamem i udekorować świeżymi ziołami kolendry.

osobiście brakowało mi trochę kwaśności w tej sałatce i dodałam więcej octu jabłkowego. Kolendra nadaje sałatce ciekawe, Głębokie nuty. A smażona cebula-MMM, po prostu piękna!

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy