skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić naleśniki, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Pożądane jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. W takim przypadku naleśniki będą dobrze rosły. Mleko może przyjmować dowolną zawartość tłuszczu.Jeśli używasz domowego mleka, rozcieńczyć je odrobiną wody. Jajko można wziąć kategorii C0 lub C1. Jeśli jest mały, możesz wziąć dwa jajka. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Z tego powodu naleśniki będą bardziej py
Krok 2:
Aby wymieszać ciasto, weź głęboką miskę, aby zapobiec rozpryskiwaniu się ciasta. Rozbij jajko do miski i dodaj cukier.
Krok 3:
Następnie dodaj mleko i szczyptę soli. Wstrząśnij wszystko trochę trzepaczką.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z sodą i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Aby przyspieszyć proces, możesz użyć miksera. Najpierw wymieszaj trzepaczką, aby mąka wtrąciła się w płyn. Jeśli zaczniesz ubijać natychmiast, gdy wlejesz mąkę, zacznie ona latać we wszystkich kierunkach.
Krok 6:
Gotowe ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki. Konsystencja ciasta powinna stać się znacznie gęsta i podobna do gęstej śmietany. Jeśli sprawisz, że będzie płynny, bujne naleśniki nie będą działać, ponieważ po prostu rozprzestrzeni się na patelni i będą cienkie ciasta.
Krok 7:
Aby zrobić naleśniki, możesz wziąć dowolną patelnię, z którą czujesz się bardziej komfortowo. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Łyżką wkładaj trochę ciasta w niewielkiej odległości od siebie. Naleśniki nie powinny się dotykać, w przeciwnym razie trudno będzie je odwrócić. Gotuj placki na małym ogniu, aby ciasto dobrze się upiekło, a placki wyrosły i były puszyste.
Krok 8:
Smaż placki przez 1-2 minuty z każdej strony, aż uzyskasz apetyczny złoty kolor.
Krok 9:
Ułóż gotowe naleśniki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar oleju.
Krok 10:
Uzupełnij naleśniki kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g