placki bez drożdży na mleku są puszyste

jeden z codziennych przepisów na przekąski!!! Bujne naleśniki na mleku to świetna opcja na pyszne i satysfakcjonujące śniadanie z rodziną. I drożdże nie zawsze są potrzebne do takiej przepychu. A jak gotować naleśniki bez drożdży, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 62 % 31 g
265 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić naleśniki, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Pożądane jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. W takim przypadku naleśniki będą dobrze rosły. Mleko może przyjmować dowolną zawartość tłuszczu.Jeśli używasz domowego mleka, rozcieńczyć je odrobiną wody. Jajko można wziąć kategorii C0 lub C1. Jeśli jest mały, możesz wziąć dwa jajka. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Z tego powodu naleśniki będą bardziej py

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby wymieszać ciasto, weź głęboką miskę, aby zapobiec rozpryskiwaniu się ciasta. Rozbij jajko do miski i dodaj cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mleko i szczyptę soli. Wstrząśnij wszystko trochę trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z sodą i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby przyspieszyć proces, możesz użyć miksera. Najpierw wymieszaj trzepaczką, aby mąka wtrąciła się w płyn. Jeśli zaczniesz ubijać natychmiast, gdy wlejesz mąkę, zacznie ona latać we wszystkich kierunkach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki. Konsystencja ciasta powinna stać się znacznie gęsta i podobna do gęstej śmietany. Jeśli sprawisz, że będzie płynny, bujne naleśniki nie będą działać, ponieważ po prostu rozprzestrzeni się na patelni i będą cienkie ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby zrobić naleśniki, możesz wziąć dowolną patelnię, z którą czujesz się bardziej komfortowo. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Łyżką wkładaj trochę ciasta w niewielkiej odległości od siebie. Naleśniki nie powinny się dotykać, w przeciwnym razie trudno będzie je odwrócić. Gotuj placki na małym ogniu, aby ciasto dobrze się upiekło, a placki wyrosły i były puszyste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż placki przez 1-2 minuty z każdej strony, aż uzyskasz apetyczny złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe naleśniki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby usunąć z nich nadmiar oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uzupełnij naleśniki kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy