Funchoza z kurczakiem, warzywami i sosem sojowym

pyszny makaron z filetem z kurczaka i warzywami na obiad. Bardzo smaczny makaron w stylu azjatyckim spodoba się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom - w końcu nie ma specyficznego smaku i wygląda jak zwykły makaron. Funchoza z warzywami i kurczakiem to zdrowe, sycące rozwiązanie obiadowe.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 70 % 26 g
145 kcal
IG: 26 / 74 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty według listy. Wskazane jest, aby wziąć świeże warzywa, ale poza sezonem możesz wziąć mrożone - biorę fasolę i paprykę z zamrażarki. Marchew, cebula, pomidory (mam dwa małe) są małe. Olej roślinny do smażenia. Z przypraw biorę czerwoną mieloną paprykę (paprykę, można ją uzupełnić innymi według własnego gustu). Przygotuj patelnię do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą. Pokrój na podłużne kawałki o długości od trzech do czterech centymetrów. Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny i ułóż pokrojony filet z kurczaka. Na średnim ogniu smaż kurczaka, aż zmieni kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Funchoza musi być przygotowana zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij funchozę z opakowania, włóż odpowiednią ilość do głębokiej miski. Wlej makaron do góry wrzącą wodą, aby był całkowicie w wodzie. Pozostaw we wrzącej wodzie na 10-15 minut, od czasu do czasu obracając. Trzeba za nią patrzeć, żeby się nie gotowała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w małe kostki, cebulę pokroić w półpierścienie, czosnek pokroić w drobną kostkę, pomidory również pokroić w kostkę. Dodaj posiekane warzywa do smażonego fileta z kurczaka i wymieszaj. Smaż kurczaka z warzywami przez 5-7 minut na średnim ogniu bez przykrycia, ciągle mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć gotowy makaron szklany do durszlaka, aby szklanki nadmiar płynu. W razie potrzeby makaron można pokroić na kilka części lub pozostawić w oryginalnej formie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mrożoną fasolę i paprykę na patelnię(wcześniej nie rozmrażałem warzyw). Dodaj sos sojowy, przyprawy, trochę soli, wymieszaj. Smaż kurczaka z warzywami na średnim ogniu, aż warzywa się ugotują. Pod koniec gotowania spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj sól. Nie przykrywaj patelni z filetem z kurczaka i warzywami, w razie potrzeby można zmniejszyć ciepło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj funchozę na patelnię do fileta z kurczaka z warzywami i dobrze wymieszaj. Nasz makaron nie jest słony, więc teraz należy go całkowicie wymieszać z warzywami i kurczakiem i odstawić na kilka minut, aby go namoczyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotową funchozę z kurczakiem i warzywami na gorąco. To samodzielne danie dla całej rodziny. Podczas serwowania udekoruj świeżymi ziołami koperkowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g

Podobne przepisy