szaszłyki wieprzowe w piekarniku

soczysty, aromatyczny, niesamowicie pyszny i delikatny! Szaszłyki wieprzowe w piekarniku to dobra opcja, jeśli nie masz możliwości smażenia mięsa w naturze. Zrób piknik w swoim domu! Wieprzowina jest marynowana przez całą noc, więc okazuje się szczególnie miękka, spodoba się całej rodzinie i gościom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szaszłyki na szaszłykach wieprzowych w piekarniku? Mięso jest dla niego lepsze niż chude, z niewielką ilością tłuszczu. Najlepszą opcją jest szyja wieprzowa. Możesz także wziąć polędwicę, karbonadę lub łopatkę. Oprócz pieprzu możesz wziąć absolutnie dowolne przyprawy i przyprawy według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, osusz i pokrój na identyczne kawałki o wielkości około 4 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w duże pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż mięso do odpowiedniego naczynia, dodaj sól i przyprawy. Połóż cebulę, rozkładając ją na osobne pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj potrawy ręką, stopniowo dodając wodę. Mięso powinno być lekko wilgotne. Mieszaj przez około 3-4 minuty. Przykryj naczynia mięsem pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pół godziny przed rozpoczęciem gotowania namocz szaszłyki w zimnej wodzie, aby nie zaczęły się palić w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij mięso z lodówki. Umieść go na szaszłykach. Nie używaj cebuli, zrobiła swoje i nie piecze się z mięsem. Ustaw szaszłyki na szaszłykach na odpowiednim naczyniu do pieczenia, aby mięso wisiało w powietrzu. Wlej trochę wody do formy, aby tłuszcz kapiący z kebabów się nie palił.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz szaszłyki przez około 40 minut w piekarniku w temperaturze t 200°C. co dziesięć minut obracaj szaszłyki na drugą stronę. Na koniec możesz włączyć tryb konwekcji na 10 minut, aby mięso się zrumieniło.

z tej ilości mięsa dostałem 6 szaszłyków. Wziąłem szyję wieprzową, mięso było doskonale ugotowane, okazało się delikatne i soczyste.
jeśli wieprzowina jest chuda, dodaj trochę octu jabłkowego lub soku z cytryny do marynaty przed wysłaniem jej do lodówki. Kwas zmiękczy włókna, a mięso nie będzie twarde.
jeśli chcesz zrobić kebaby z cebulą, użyj świeżej cebuli podczas smażenia, a nie tej, która poszła do marynaty. Tak będzie lepiej. Pokrój go również w duże pierścienie i umieść między kawałkami mięsa, bez demontażu na osobne pierścienie.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy