skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny gruziński kurczak chakhokhbili na patelni? Przygotuj jedzenie. Wziąłem mrożoną paprykę.
Krok 2:
Pokrój pomidory na krzyż.
Krok 3:
Zalej je wrzącą wodą. Trzymaj w wodzie przez około minutę,a następnie wyjmij łyżką.
Krok 4:
Teraz można bardzo łatwo zdjąć skórę.
Krok 5:
Obrane pomidory pokrój w kostkę.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 7:
Na patelni rozpuść masło.
Krok 8:
Połóż cebulę. Ogień powinien być bardzo mały, cebula nie powinna być smażona, ale duszona.
Krok 9:
Doprowadź cebulę do półprzezroczystości, wyłącz ogrzewanie.
Krok 10:
Pokrój kurczaka na mniej więcej identyczne kawałki. Odetnij stawy od goleni, przetnij biodra na pół.
Krok 11:
Rozgrzej patelnię i połóż na niej kurczaka bez oleju.
Krok 12:
Smaż kurczaka z obu stron przez około minutę.
Krok 13:
Następnie ułóż pomidory na kurczaku.
Krok 14:
Następnie papryka i smażona cebula. Sól, dodaj przyprawy. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 40-45 minut.
Krok 15:
Posiekaj warzywa razem z obranymi ząbkami czosnku.
Krok 16:
Przed końcem duszenia dodaj zioła i czosnek na patelnię, trzymaj w ogniu przez kolejne pięć minut. Gotowe!
chakhokhbili to danie, do którego cały kurczak nie nadaje się, mięso powinno mieć mniej więcej taką samą zawartość tłuszczu i miękkość. Lepiej weź nogi, uda lub golenie. Lub kup gotowy zestaw do chakhokhbili. Do wyboru naczyń do gotowania należy również podejść ostrożnie, najlepsze naczynia to żeliwna patelnia lub kocioł, których ściany są równomiernie podgrzewane. Możesz gotować chakhokhbili zarówno na kuchence, jak iw piekarniku. Powinno być dużo warzyw, ponieważ kurczak będzie duszony bez wody w soku warzywnym. Z przypraw najbardziej odpowiednim gruzińskim chmielem jest suneli, a z zieleni kolendra. Ostrą paprykę można przyjmować zarówno mieloną, jak i strączkową.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g