grilluj warzywa na grillu

warzywa na grillu idealne danie na spotkania przy ognisku! Najlepszy i najszybszy sposób na przygotowanie przystawki do grilla, kiełbasek z grilla lub po prostu do mięsa. Ponadto w towarzystwie bliskich przyjaciół lub rodziny jest to również bardzo ekscytujące!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 38 % 6 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec grillowane warzywa na grillu? Rozpal ognisko w grillu. Poczekaj, aż się wypali.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas spalania drewna i węgli przygotuj wszystkie warzywa. Umyj bakłażana, cukinię, pieczarki, pomidory i paprykę. Obierz cebulę i czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię (najlepiej użyć małej młodej) pokrój w pierścienie o grubości około 1 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój również bakłażana w grube koła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę przekroić na pół, usunąć łodygę i nasiona. W razie potrzeby paprykę można pokroić na 4 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w grube pierścienie, Postaraj się, aby pierścienie się nie rozpadły. W każdym pomidorze wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, aby marynata lepiej się wchłonęła .

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, dodaj oregano, gałkę muszkatołową, czerwony i czarny pieprz, majeranek, sos sojowy i olej roślinny do głębokiego pojemnika. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz użyć dowolnych przypraw według własnych upodobań.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej marynatą pokrojone warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dla wygody możesz podzielić warzywa na 3 talerze, w pierwszym ułóż cukinię, bakłażana i paprykę, w drugim - pieczarki, w trzecim - pomidory koktajlowe, cebulę i czosnek. Rozprowadź marynatę równomiernie za pomocą silikonowej szczotki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść pieczarki na drewnianych szaszłykach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Czosnek i cebula podobnie. W ten sposób łatwiej będzie je obrócić na ruszcie podczas gotowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy węgle będą gotowe, umieść marynowane bakłażany na ruszcie. Smażyć, ciągle obracając do miękkości. Określ stopień gotowości dla siebie, ktoś lubi całkowicie zrumienione warzywa,a ktoś lubi półsurne chrupiące.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie smaż wszystko inne na przemian.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wystarczy kilka sekund, aby ugotować pomidory.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj sos. Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Połącz czosnek, sok z cytryny i olej roślinny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż gotowe warzywa na tacy lub dużym talerzu, polej dressingiem lub równomiernie rozprowadź za pomocą silikonowej szczotki. Możesz trochę posolić do smaku. Posyp ziołami i podawaj.

możesz obejść się bez drewnianych szaszłyków i użyć dwustronnej siatki. Najpierw usmaż na nim bakłażany, paprykę i cukinię, a potem wszystko inne.
smacznego!

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas gotowania rozprzestrzenią się w bezkształtną masę i zepsują wygląd potrawy.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy