skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec grillowane warzywa na grillu? Rozpal ognisko w grillu. Poczekaj, aż się wypali.
Krok 2:
Podczas spalania drewna i węgli przygotuj wszystkie warzywa. Umyj bakłażana, cukinię, pieczarki, pomidory i paprykę. Obierz cebulę i czosnek.
Krok 3:
Cukinię (najlepiej użyć małej młodej) pokrój w pierścienie o grubości około 1 cm.
Krok 4:
Pokrój również bakłażana w grube koła.
Krok 5:
Paprykę przekroić na pół, usunąć łodygę i nasiona. W razie potrzeby paprykę można pokroić na 4 części.
Krok 6:
Pokrój cebulę w grube pierścienie, Postaraj się, aby pierścienie się nie rozpadły. W każdym pomidorze wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, aby marynata lepiej się wchłonęła .
Krok 7:
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, dodaj oregano, gałkę muszkatołową, czerwony i czarny pieprz, majeranek, sos sojowy i olej roślinny do głębokiego pojemnika. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz użyć dowolnych przypraw według własnych upodobań.
Krok 8:
Zalej marynatą pokrojone warzywa.
Krok 9:
Dla wygody możesz podzielić warzywa na 3 talerze, w pierwszym ułóż cukinię, bakłażana i paprykę, w drugim - pieczarki, w trzecim - pomidory koktajlowe, cebulę i czosnek. Rozprowadź marynatę równomiernie za pomocą silikonowej szczotki.
Krok 10:
Umieść pieczarki na drewnianych szaszłykach.
Krok 11:
Czosnek i cebula podobnie. W ten sposób łatwiej będzie je obrócić na ruszcie podczas gotowania.
Krok 12:
Gdy węgle będą gotowe, umieść marynowane bakłażany na ruszcie. Smażyć, ciągle obracając do miękkości. Określ stopień gotowości dla siebie, ktoś lubi całkowicie zrumienione warzywa,a ktoś lubi półsurne chrupiące.
Krok 13:
Następnie smaż wszystko inne na przemian.
Krok 14:
Wystarczy kilka sekund, aby ugotować pomidory.
Krok 15:
Przygotuj sos. Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Połącz czosnek, sok z cytryny i olej roślinny.
Krok 16:
Ułóż gotowe warzywa na tacy lub dużym talerzu, polej dressingiem lub równomiernie rozprowadź za pomocą silikonowej szczotki. Możesz trochę posolić do smaku. Posyp ziołami i podawaj.
możesz obejść się bez drewnianych szaszłyków i użyć dwustronnej siatki. Najpierw usmaż na nim bakłażany, paprykę i cukinię, a potem wszystko inne.
smacznego!
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas gotowania rozprzestrzenią się w bezkształtną masę i zepsują wygląd potrawy.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g