skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko usmażyć bakłażana z czosnkiem na patelni? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Zamiast oliwy z oliwek użyłam zwykłej bezzapachowej oliwy roślinnej.
Krok 2:
Umyj bakłażany w czystej wodzie, osusz ręcznikiem kuchennym. Wytnij & quot; ogony & quot; z obu stron i pokrój niebieskie kółka o grubości około 0,5-0,8 mm.Jeśli masz bakłażany duże i grube, pokrój każde kółko na pół lub na cztery części.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Podsmaż bakłażana z obu stron, aż pojawi się ładna złota skorupa.
Krok 4:
Wyjmij niebieskie łyżką cedzakową lub widelcem z patelni i połóż na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Krok 5:
W tym czasie przygotuj resztę. Obierz czosnek. Opłucz pomidory i bazylię pod bieżącą wodą i osusz serwetkami. W przepisie użyłam kilku kawałków pomidorów cherry.
Krok 6:
Pokrój czosnek na dwie części, posiekaj bazylię. Pokrój każdego pomidora na pół i usuń punkty mocowania łodygi, a następnie pokrój w małe plasterki, jak na zdjęciu.
Krok 7:
Na czystej patelni rozgrzej oliwę lub olej roślinny (2-3 łyżki stołowe), smaż czosnek na złoty kolor.
Krok 8:
Wyjmij czosnek, spełnił swoją funkcję, nasycając olej aromatami. Wyślij pomidory i bazylię na patelnię. Dusić przez około 5-7 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
Krok 9:
Dodaj smażony bakłażan do pomidorów, sól, pieprz do smaku, ponownie wymieszaj. Zmniejsz ogień na kuchence do nieco poniżej średniej i gotuj warzywa przez 5 do 10 minut. Czasami mieszaj, aby nic się nie paliło, rób to ostrożnie, aby zachować jak najwięcej kawałków w całości i nie zamieniać naczynia w owsiankę.
Krok 10:
Gotowy bakłażan z pomidorami posyp świeżymi ziołami według uznania. Bazylia, pietruszka, koperek lub szczypiorek są idealne. Można podawać!
drobno posiekałem smażony schłodzony czosnek i dodałem do gotowego naczynia, a następnie posypałem bakłażana mielonym chili.
w kroku numer 8 można dodać koncentrat pomidorowy lub smażone pomidory, aby uzyskać bogatszy smak.
bakłażan z pomidorami jest pyszny na ciepło i na zimno i będzie doskonałym dodatkiem do mięsa, makaronu, ziemniaków i nie tylko.
smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g