bakłażan na patelni z czosnkiem i pomidorami szybko

Łatwy, aromatyczny, wegański dodatek do warzyw! To najsmaczniejszy przepis na szybkie gotowanie smażonego bakłażana na patelni z czosnkiem! Danie można podawać jako podstawowe wegetariańskie, z kromką tostowego chleba lub bochenkiem. Dodaj cukinię, paprykę lub oliwki, a zacznie świecić nowymi nutami!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 65 % 11 g
węglowodany 29 % 5 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko usmażyć bakłażana z czosnkiem na patelni? Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Zamiast oliwy z oliwek użyłam zwykłej bezzapachowej oliwy roślinnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany w czystej wodzie, osusz ręcznikiem kuchennym. Wytnij & quot; ogony & quot; z obu stron i pokrój niebieskie kółka o grubości około 0,5-0,8 mm.Jeśli masz bakłażany duże i grube, pokrój każde kółko na pół lub na cztery części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Podsmaż bakłażana z obu stron, aż pojawi się ładna złota skorupa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij niebieskie łyżką cedzakową lub widelcem z patelni i połóż na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj resztę. Obierz czosnek. Opłucz pomidory i bazylię pod bieżącą wodą i osusz serwetkami. W przepisie użyłam kilku kawałków pomidorów cherry.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój czosnek na dwie części, posiekaj bazylię. Pokrój każdego pomidora na pół i usuń punkty mocowania łodygi, a następnie pokrój w małe plasterki, jak na zdjęciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na czystej patelni rozgrzej oliwę lub olej roślinny (2-3 łyżki stołowe), smaż czosnek na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij czosnek, spełnił swoją funkcję, nasycając olej aromatami. Wyślij pomidory i bazylię na patelnię. Dusić przez około 5-7 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj smażony bakłażan do pomidorów, sól, pieprz do smaku, ponownie wymieszaj. Zmniejsz ogień na kuchence do nieco poniżej średniej i gotuj warzywa przez 5 do 10 minut. Czasami mieszaj, aby nic się nie paliło, rób to ostrożnie, aby zachować jak najwięcej kawałków w całości i nie zamieniać naczynia w owsiankę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy bakłażan z pomidorami posyp świeżymi ziołami według uznania. Bazylia, pietruszka, koperek lub szczypiorek są idealne. Można podawać!

drobno posiekałem smażony schłodzony czosnek i dodałem do gotowego naczynia, a następnie posypałem bakłażana mielonym chili.

w kroku numer 8 można dodać koncentrat pomidorowy lub smażone pomidory, aby uzyskać bogatszy smak.

bakłażan z pomidorami jest pyszny na ciepło i na zimno i będzie doskonałym dodatkiem do mięsa, makaronu, ziemniaków i nie tylko.

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy