skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki(zamiast mleka możesz wziąć śmietanę).
Krok 2:
Rozbierz kalafior na średniej wielkości kwiatostany średniej wielkości. Im większe kawałki, tym dłużej będą musiały być gotowane we wrzącej wodzie.
Krok 3:
W osobnym pojemniku wymieszaj mleko, jajko, paprykę mieloną czerwoną i czarną. Dodaj także musztardę, czosnek w proszku i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy do smaku.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę do masy jajeczno - mlecznej i stale mieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Zajmie to około dwóch łyżek mąki. Ciasto nie powinno być bardzo płynne.
Krok 5:
W rondlu zagotuj około 1-1, 5 litra wody, dodaj szczyptę soli. Wyślij kwiatostany kalafiora do wrzącej wody. Po ugotowaniu zmniejsz ogień, gotuj wszystko przez około pięć minut. Gotowość kwiatostanów można sprawdzić za pomocą wykałaczki lub widelca. Najważniejsze, aby nie strawić, w przeciwnym razie możesz dostać owsiankę.
Krok 6:
Wrzuć gotową kapustę do durszlaka, lekko ostudź.
Krok 7:
Zanurz każdy kwiatostan ze wszystkich stron w cieście.
Krok 8:
Następnie zanurz pozostałą mąkę w ten sam sposób ze wszystkich stron.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Lepiej jest wziąć małą patelnię, ale z wysokimi krawędziami, więc będziesz potrzebować mniej oleju i wygodniej będzie gotować kapustę. Smaż kalafior we wrzącym oleju na dużym ogniu z każdej strony przez kilka sekund. Połóż gotowe kwiatostany kapusty na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
ciasto można zrobić według własnego uznania, dodając do niego trochę startego sera do smaku, użyć bułki tartej zamiast mąki i wlać ulubione przyprawy zamiast papryki i czosnku. Możesz poeksperymentować i dodać trochę kwaśnej śmietany do ciasta.
kalafior jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go podawać z majonezem lub keczupem lub sosem czosnkowo - kwaśnym z ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g