kalafior w cieście na patelni

proste i bardzo łatwe do zrobienia danie w cieście! Kalafior w cieście może być podawany jako przystawka lub jako dodatek. Doskonale komponuje się z produktami mięsnymi, a także jest bardzo smaczny z różnymi sosami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 68 % 26 g
węglowodany 21 % 8 g
266 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki(zamiast mleka możesz wziąć śmietanę).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbierz kalafior na średniej wielkości kwiatostany średniej wielkości. Im większe kawałki, tym dłużej będą musiały być gotowane we wrzącej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku wymieszaj mleko, jajko, paprykę mieloną czerwoną i czarną. Dodaj także musztardę, czosnek w proszku i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mąkę do masy jajeczno - mlecznej i stale mieszaj, aby nie tworzyły się grudki. Zajmie to około dwóch łyżek mąki. Ciasto nie powinno być bardzo płynne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu zagotuj około 1-1, 5 litra wody, dodaj szczyptę soli. Wyślij kwiatostany kalafiora do wrzącej wody. Po ugotowaniu zmniejsz ogień, gotuj wszystko przez około pięć minut. Gotowość kwiatostanów można sprawdzić za pomocą wykałaczki lub widelca. Najważniejsze, aby nie strawić, w przeciwnym razie możesz dostać owsiankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć gotową kapustę do durszlaka, lekko ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz każdy kwiatostan ze wszystkich stron w cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zanurz pozostałą mąkę w ten sam sposób ze wszystkich stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Lepiej jest wziąć małą patelnię, ale z wysokimi krawędziami, więc będziesz potrzebować mniej oleju i wygodniej będzie gotować kapustę. Smaż kalafior we wrzącym oleju na dużym ogniu z każdej strony przez kilka sekund. Połóż gotowe kwiatostany kapusty na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

ciasto można zrobić według własnego uznania, dodając do niego trochę startego sera do smaku, użyć bułki tartej zamiast mąki i wlać ulubione przyprawy zamiast papryki i czosnku. Możesz poeksperymentować i dodać trochę kwaśnej śmietany do ciasta.

kalafior jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go podawać z majonezem lub keczupem lub sosem czosnkowo - kwaśnym z ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy