skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy chleb na patelni? Przygotuj jedzenie. Ilość mąki jest podana przybliżona ilość, może odejść zarówno więcej, jak i mniej. Będziesz patrzeć na stan testu.
Krok 2:
Weź dużą miskę, dostaniesz dużo ciasta. Podgrzej wodę, aż będzie ciepła. Temperatura powinna wynosić około 38°C, w dotyku taka woda jest przyjemnie ciepła. W takiej wodzie drożdże aktywują się i zaczną działać, nie obudzą się w chłodniejszej wodzie, umrą w gorącej. Wlej drożdże, cukier i sól do wody. Wymieszać.
Krok 3:
Zacznij wsypywać porcjami mąkę, przesiując ją przez sito. To nasyci mąkę powietrzem i sprawi, że ciasto będzie miękkie i puszyste. Po każdej porcji dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką. Za każdym razem ciasto będzie gęstsze. Kiedy trzepaczka przestanie sobie radzić, weź łyżkę.
Krok 4:
Następnie kontynuuj ugniatanie rękami. Możesz użyć miksera, ale ponieważ pieczemy chleb bez piekarnika, niech będą ręce. Kontynuuj dodawanie mąki,ale po trochu. Spójrz na ciasto, nie powinno być bardzo płynne, ale nie jest też zbyt ciasne. Gdy tylko ciasto zacznie odrywać się od rąk, przestań ugniatać. Zajęło mi więcej niż 500 gramów mąki. Możesz odejść mniej więcej.
Krok 5:
Zbierz gotowe ciasto w kulkę, przykryj miskę i umieść w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Wkładam miskę do zimnego, niedziałającego piekarnika. Jest ciepło i nie ma przeciągów.
Krok 6:
Po godzinie ciasto powinno wzrosnąć dwukrotnie. Lekko go zmiażdż.
Krok 7:
Weź patelnię z grubym dnem, jest to ważny warunek, aby chleb był dobrze upieczony. Posmaruj dno i boki patelni olejem roślinnym. Mam patelnię nieprzywierającą, ale i tak ją nasmarowałem, żeby nie ryzykować.
Krok 8:
Ciasto włożyć na patelnię, rękami równomiernie rozprowadzić na dnie. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na kolejne pół godziny.
Krok 9:
Ciasto ponownie wzrośnie. Włącz piec na najmniejszy możliwy ogień. Umieść patelnię, przykryj ją pokrywką. Piecz chleb przez około pół godziny. Miej go na oku, aby się nie przypalił. Lepiej, jeśli pokrywa jest przezroczysta, nie podnoś jej ponownie, aby chleb dobrze się podniósł.
Krok 10:
Gdy jedna strona dobrze się zarumieni, Odwróć chleb na drugą. Piecz chleb przez kolejne pół godziny, ale bez pokrywki.
Krok 11:
Wyjmij gotowy chleb z patelni i zawiń w ręcznik na godzinę. Po godzinie chleb ostygnie i można go zjeść.
nie spodziewałem się, że na patelni można upiec prawdziwy chleb, a ten się okazał. Nawet skórka wyszła chrupiąca. Bardzo smaczne!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g