skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puszyste naleśniki na mleku? Przygotuj składniki. Weź świeże mleko i jajko, oliwa z oliwek-rafinowana(olej z pierwszego tłoczenia nie zadziała, ponieważ da gorycz). Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym innym rafinowanym olejem bez wyraźnego smaku i zapachu.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki-weź trzepaczkę i mieszaj je przez 30 sekund. Jest to konieczne do prawidłowego i równomiernego rozmieszczenia wszystkich składników.
Krok 3:
Dodaj jajko, wymieszaj mikserem, a następnie mleko, ponownie wymieszaj. Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i mieszaj na koniec przez dwie minuty.
Krok 4:
Powinieneś skończyć z dość gęstym ciastem (jeśli odwrócisz łyżkę, raczej spadnie w grudki niż spłynie). W rzeczywistości po raz pierwszy od razu poznasz prawidłową konsystencję ciasta. W razie potrzeby dodaj trochę mąki lub mleka, aby dostosować konsystencję do pożądanej konsystencji.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu bez oleju i łyżką rozłóż przyszłe naleśniki.
Krok 6:
Jak zrozumieć, że nadszedł czas, aby odwrócić? Poczekaj, aż na całej powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, a następnie możesz je odwrócić. Zwykle pieczenie zajmuje 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 7:
To wszystko, połóż gotowe naleśniki na talerzu i dodaj dżem/dżemy/syropy, jagody, miód — cokolwiek lubisz.
Krok 8:
Smacznego!
a oto kilka innych punktów:
1. Nie trzeba gasić sody ani kwasu cytrynowego — to zła technika przekazana nam od babć.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
2. Im grubsze ciasto, tym mniej naleśnik się rozprzestrzenia, co oznacza, że okazuje się bardziej puszysty i wyższy.
3. Jeśli dodasz żel lub barwnik w proszku, otrzymasz kolorowe naleśniki, dzieci to pokochają.
4. Naleśniki wcale nie są tłuste, bardzo bujne w środku i bezpiecznie leżą całą noc w zamkniętym pojemniku.
to chyba wszystko. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g