naleśniki na mleku

wypróbuj najlepszy przepis na Pancake-idealne śniadanie! Jak często widzimy w Internecie lub filmach przepyszne amerykańskie naleśniki, które są obficie podlewane syropem klonowym (cześć Kanada), posypane jagodami i są prawie jednym z symboli Ameryki. Nie ma tu nic podobnego do naszych naleśników, łatwo się o tym przekonać, jeśli gotujesz naleśniki.
nataszenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 63 % 33 g
269 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puszyste naleśniki na mleku? Przygotuj składniki. Weź świeże mleko i jajko, oliwa z oliwek-rafinowana(olej z pierwszego tłoczenia nie zadziała, ponieważ da gorycz). Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym innym rafinowanym olejem bez wyraźnego smaku i zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki-weź trzepaczkę i mieszaj je przez 30 sekund. Jest to konieczne do prawidłowego i równomiernego rozmieszczenia wszystkich składników.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, wymieszaj mikserem, a następnie mleko, ponownie wymieszaj. Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i mieszaj na koniec przez dwie minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinieneś skończyć z dość gęstym ciastem (jeśli odwrócisz łyżkę, raczej spadnie w grudki niż spłynie). W rzeczywistości po raz pierwszy od razu poznasz prawidłową konsystencję ciasta. W razie potrzeby dodaj trochę mąki lub mleka, aby dostosować konsystencję do pożądanej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu bez oleju i łyżką rozłóż przyszłe naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrozumieć, że nadszedł czas, aby odwrócić? Poczekaj, aż na całej powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, a następnie możesz je odwrócić. Zwykle pieczenie zajmuje 2-3 minuty z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To wszystko, połóż gotowe naleśniki na talerzu i dodaj dżem/dżemy/syropy, jagody, miód — cokolwiek lubisz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

a oto kilka innych punktów:
1. Nie trzeba gasić sody ani kwasu cytrynowego — to zła technika przekazana nam od babć.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   


2. Im grubsze ciasto, tym mniej naleśnik się rozprzestrzenia, co oznacza, że okazuje się bardziej puszysty i wyższy.
3. Jeśli dodasz żel lub barwnik w proszku, otrzymasz kolorowe naleśniki, dzieci to pokochają.
4. Naleśniki wcale nie są tłuste, bardzo bujne w środku i bezpiecznie leżą całą noc w zamkniętym pojemniku.

to chyba wszystko. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy