skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątrobę z cebulą na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz gotować według tego przepisu nie tylko wątrobę wołową, ale także wieprzowinę lub kurczaka. Wątrobę można ugotować natychmiast lub namoczyć w mleku.
Krok 2:
Obierz cebulę i spłucz w zimnej wodzie z zanieczyszczeń. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie. Nie musisz bardzo drobno kroić cebuli, ponieważ gotuje się podczas duszenia.
Krok 3:
Umyj wątrobę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Usuń filmy. Następnie pokrój wątrobę na małe kawałki. Rozmiar kawałków nie ma większego znaczenia. Skoncentruj się na swoich preferencjach. Wsyp mąkę do małej miski. Zwiń wszystkie kawałki wątroby w mące, aby równomiernie pokryła je ze wszystkich stron.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez minutę, aż będzie przezroczysta.
Krok 5:
Następnie włóż wątróbkę zwiniętą w mąkę na patelnię. Wymieszać.
Krok 6:
Do smaku dodaj trochę soli i mielonego pieprzu na patelnię. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut. Możesz dodać trochę wody.
Krok 7:
Wątroba gotuje się wystarczająco szybko. Złam największy kawałek - uskok powinien być równomiernie szary, bez różowego odcienia. Aby zapewnić niezawodność, rozgrzej wątrobę przez kolejną minutę. Jeśli wątroba jest gotowana przez długi czas, staje się sztywna i gumowata.
Krok 8:
Wątroba z cebulą jest gotowa! Idealnie nadaje się do tego przystawka z ryżu, kaszy gryczanej lub tłuczonych ziemniaków. Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g