wątróbka z cebulą na patelni

najłatwiejszy, najszybszy i najłatwiejszy sposób gotowania! Wątroba z cebulą na patelni okazuje się smaczna, miękka i delikatna. Świetnie nadaje się do każdego przystawki. Przepis ma niuanse, które lepiej znać, a wtedy to danie okaże się dla wszystkich za pierwszym razem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 37 % 10 g
127 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątrobę z cebulą na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz gotować według tego przepisu nie tylko wątrobę wołową, ale także wieprzowinę lub kurczaka. Wątrobę można ugotować natychmiast lub namoczyć w mleku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i spłucz w zimnej wodzie z zanieczyszczeń. Obraną cebulę pokroić w półpierścienie. Nie musisz bardzo drobno kroić cebuli, ponieważ gotuje się podczas duszenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wątrobę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Usuń filmy. Następnie pokrój wątrobę na małe kawałki. Rozmiar kawałków nie ma większego znaczenia. Skoncentruj się na swoich preferencjach. Wsyp mąkę do małej miski. Zwiń wszystkie kawałki wątroby w mące, aby równomiernie pokryła je ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez minutę, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż wątróbkę zwiniętą w mąkę na patelnię. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smaku dodaj trochę soli i mielonego pieprzu na patelnię. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut. Możesz dodać trochę wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wątroba gotuje się wystarczająco szybko. Złam największy kawałek - uskok powinien być równomiernie szary, bez różowego odcienia. Aby zapewnić niezawodność, rozgrzej wątrobę przez kolejną minutę. Jeśli wątroba jest gotowana przez długi czas, staje się sztywna i gumowata.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wątroba z cebulą jest gotowa! Idealnie nadaje się do tego przystawka z ryżu, kaszy gryczanej lub tłuczonych ziemniaków. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy