serniki z twarogu z mąką na patelni

najsmaczniejsze, bujne, proste! Zdrowe śniadanie dla każdego! Serniki z twarogu z mąką na patelni zawierają mało mąki, co czyni je niezwykle delikatnymi, miękkimi, przewiewnymi. Można je nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku. Szybkie gotowanie, niedrogie produkty, niezrównany smak - twój idealny poranek!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 31 % 12 g
229 kcal
IG: 0 / 8 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki z twarogu na patelni? Odmierz potrzebne składniki. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedni twaróg. Nie powinien być mokry. W przeciwnym razie będziesz musiał dodać nadmierną ilość mąki, co sprawi, że ciasto będzie ciasne i gęste. Z tego samego powodu nie używaj miękkiego, pastowatego twarogu. To nie zadziała dla serników. Jeśli twaróg jest ziarnisty lub płatkowany, przepuść go przez blender, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Wtedy serniki okażą się delikatne. Możesz wziąć twaróg w brykietach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż twaróg do odpowiedniej miski. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj. Weź ilość cukru do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ubite jajko do twarogu, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mąkę przez sito, dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie, dodaj bardzo mało mąki (0,5 łyżki, nie więcej).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto twarogowe pozostaw na stole na 15 minut. Gluten w mące rozproszy się, a serniki będą łatwiejsze do uformowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp stół odrobiną mąki, zroluj kiełbasę z ciasta. Podziel ciasto na równe części w zależności od pożądanej wielkości serników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń każdą część ciasta w Kolobok, a następnie naciśnij, aby uzyskać okrągły, średniej grubości sernik. Jeśli ciasto przyklei się do dłoni, posyp je mąką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż serniki. Na umiarkowanym ogniu smaż serniki na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy serniki się zrumienią, odwróć je na drugą stronę i smaż do miękkości na małym ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj serniki ze śmietaną, dowolnymi słodkimi dodatkami: dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy