skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki z twarogu na patelni? Odmierz potrzebne składniki. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.
Krok 2:
Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedni twaróg. Nie powinien być mokry. W przeciwnym razie będziesz musiał dodać nadmierną ilość mąki, co sprawi, że ciasto będzie ciasne i gęste. Z tego samego powodu nie używaj miękkiego, pastowatego twarogu. To nie zadziała dla serników. Jeśli twaróg jest ziarnisty lub płatkowany, przepuść go przez blender, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Wtedy serniki okażą się delikatne. Możesz wziąć twaróg w brykietach.
Krok 3:
Włóż twaróg do odpowiedniej miski. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj. Weź ilość cukru do smaku.
Krok 4:
Dodaj ubite jajko do twarogu, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wlej mąkę przez sito, dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto okaże się zbyt lepkie, dodaj bardzo mało mąki (0,5 łyżki, nie więcej).
Krok 6:
Ciasto twarogowe pozostaw na stole na 15 minut. Gluten w mące rozproszy się, a serniki będą łatwiejsze do uformowania.
Krok 7:
Posyp stół odrobiną mąki, zroluj kiełbasę z ciasta. Podziel ciasto na równe części w zależności od pożądanej wielkości serników.
Krok 8:
Zwiń każdą część ciasta w Kolobok, a następnie naciśnij, aby uzyskać okrągły, średniej grubości sernik. Jeśli ciasto przyklei się do dłoni, posyp je mąką.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż serniki. Na umiarkowanym ogniu smaż serniki na złoty kolor.
Krok 10:
Gdy serniki się zrumienią, odwróć je na drugą stronę i smaż do miękkości na małym ogniu.
Krok 11:
Podawaj serniki ze śmietaną, dowolnymi słodkimi dodatkami: dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g