skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki kefirowe na patelni? Przygotuj potrzebne produkty. Weź kefir w temperaturze pokojowej. Wlej kefir do miski i dodaj sodę. Wymieszaj, aby soda zareagowała z kefirem.
Krok 2:
Osobno w misce ubij widelcem surowe jajko. W misce z kefirem dodaj sól i cukier. Wlej 2 łyżki oleju roślinnego i ubite jajko. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 3:
Zacznij stopniowo wlewać mąkę przesianą przez sitko, mieszając ciasto. Możesz połączyć te procesy, jednocześnie wlewając i przesiewając mąkę.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Nie wlewaj całej mąki na raz, dodaj ją w częściach. Weź pod uwagę, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Ciasto powinno się zbić i dobrze przylegać do boków miski. Jednocześnie będzie lepki i płynny. Nie dotykamy go rękami. Pozostaw ciasto w misce na 10 minut, aby odpocząć. Możesz przykryć go ręcznikiem lub folią spożywczą.
Krok 6:
Teraz zacznij formować tortille. Przesiej niewielką ilość mąki na stół, wystarczy łyżka. Posmaruj ręce olejem roślinnym i ściśnij ciasto na kawałki. To będzie gdzieś 4 części. Będą to 4 małe ciasta o średnicy 12 centymetrów. Jeśli chcesz zrobić duże ciasta, będzie ich mniej - dwa lub trzy. Uformuj ciasto w okrągłe tortille o średnicy patelni.
Krok 7:
Umieść patelnię na kuchence, wlej do niej olej roślinny i podgrzej. Przenieś tortillę na patelnię i smaż na średnim ogniu z jednej strony przez około 5 minut. Ciasto pokryje się bąbelkami i dobrze wyrośnie. Użyłem małej żeliwnej patelni, która pasowała do średnicy moich małych tortilli.
Krok 8:
Odwróć tortillę na drugą stronę i smaż przez około 5 minut. W ten sam sposób przygotuj resztę tortilli. Powinny być dobrze zrumienione i bujne. Nie musisz przenosić ich na serwetkę, ponieważ nie są nasycone olejem. Gotowe ciasta podawaj ze śmietaną.
puszyste i miękkie tortille są doskonałym dodatkiem do pierwszego i drugiego dania. Pyszne z dowolnym sosem, kwaśną śmietaną, czosnkiem i świeżymi ziołami. Możesz połączyć śmietanę z zieloną cebulą, pietruszką lub koperkiem - będzie idealnie. Te tortille na pewno ci się spodobają. Gotuj z przyjemnością!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g