puszyste tortille na kefirze na patelni

bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo smaczne i bardzo tanie! Puszyste ciasta na kefirze na patelni są przygotowywane z tego, co zawsze masz pod ręką. Gdy są świeże, są chrupiące, ale zapakuj je do torby i trzymaj z dniem, a będą miękkie. Podawaj do pierwszego i drugiego dania zamiast chleba, z pastami do smarowania i bez!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 60 % 31 g
266 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułeczki kefirowe na patelni? Przygotuj potrzebne produkty. Weź kefir w temperaturze pokojowej. Wlej kefir do miski i dodaj sodę. Wymieszaj, aby soda zareagowała z kefirem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osobno w misce ubij widelcem surowe jajko. W misce z kefirem dodaj sól i cukier. Wlej 2 łyżki oleju roślinnego i ubite jajko. Wymieszaj wszystko trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij stopniowo wlewać mąkę przesianą przez sitko, mieszając ciasto. Możesz połączyć te procesy, jednocześnie wlewając i przesiewając mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Nie wlewaj całej mąki na raz, dodaj ją w częściach. Weź pod uwagę, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno się zbić i dobrze przylegać do boków miski. Jednocześnie będzie lepki i płynny. Nie dotykamy go rękami. Pozostaw ciasto w misce na 10 minut, aby odpocząć. Możesz przykryć go ręcznikiem lub folią spożywczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz zacznij formować tortille. Przesiej niewielką ilość mąki na stół, wystarczy łyżka. Posmaruj ręce olejem roślinnym i ściśnij ciasto na kawałki. To będzie gdzieś 4 części. Będą to 4 małe ciasta o średnicy 12 centymetrów. Jeśli chcesz zrobić duże ciasta, będzie ich mniej - dwa lub trzy. Uformuj ciasto w okrągłe tortille o średnicy patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię na kuchence, wlej do niej olej roślinny i podgrzej. Przenieś tortillę na patelnię i smaż na średnim ogniu z jednej strony przez około 5 minut. Ciasto pokryje się bąbelkami i dobrze wyrośnie. Użyłem małej żeliwnej patelni, która pasowała do średnicy moich małych tortilli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć tortillę na drugą stronę i smaż przez około 5 minut. W ten sam sposób przygotuj resztę tortilli. Powinny być dobrze zrumienione i bujne. Nie musisz przenosić ich na serwetkę, ponieważ nie są nasycone olejem. Gotowe ciasta podawaj ze śmietaną.

puszyste i miękkie tortille są doskonałym dodatkiem do pierwszego i drugiego dania. Pyszne z dowolnym sosem, kwaśną śmietaną, czosnkiem i świeżymi ziołami. Możesz połączyć śmietanę z zieloną cebulą, pietruszką lub koperkiem - będzie idealnie. Te tortille na pewno ci się spodobają. Gotuj z przyjemnością!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy