skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź większe jajka, wskazane jest użycie jaj domowych-są one nie tylko duże, ale z reguły mają jasne pomarańczowe żółtko, które nada gotowemu omletowi piękny kolor. Weź naturalne mleko, bez względu na to, jaki procent tłuszczu będzie odpowiedni również mleko roślinne.
Krok 2:
Jajka dobrze, ale delikatnie umyj. Na skorupkach jaj znajduje się wiele bakterii. Delikatnie wbij jajka do głębokiej miski.
Krok 3:
Ubij wszystko widelcem, aby dobrze wymieszać żółtko i białko.
Krok 4:
Wlej mleko. Tradycyjnie uważa się, że na jedno jajko pobiera się ilość mleka, która jest umieszczona w połowie skorupy tego jajka. Aby zmierzyć ilość mleka, możesz użyć skorupek jaj. Dobrze wymieszaj masę widelcem.
Krok 5:
Posolić omlet. Używam zwykłej soli morskiej, ale sól z różnymi dodatkami też się sprawdzi. W tym momencie możesz dodać do mieszanki omletów różne smakołyki, które lubisz. Odpowiednie będą tutaj świeże i suszone zioła, cebula, czosnek. A może wolisz bardziej satysfakcjonujące danie, a następnie dodaj kawałki bekonu, kurczaka, startego sera i kawałków pomidora. Gotuję klasyczną wersję omletu, więc nie mam dodatków.
Krok 6:
Przygotuj patelnię, na której ugotujesz omlet. Używam naczyń żeliwnych, ale może to być również patelnia z powłoką ceramiczną lub zwykłą powłoką nieprzywierającą. Posmaruj patelnię olejem. Może to być dowolne warzywo, ale zawsze rafinowane, aby nie palić się na patelni.
Krok 7:
Wlej masę omletową na patelnię. Gotuj na małym ogniu, ponieważ omlet bardzo szybko się pali. Czas gotowania około 8-10 minut.
Krok 8:
Aby omlet był dobrze usmażony na wierzchu i puszysty, przykryj go pokrywką i po zdjęciu z ognia pozostaw pod przykryciem na kolejne 5 minut.
Krok 9:
Podawaj omlet na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g