puszysty omlet na patelni

klasyczny omlet na patelni jest szybki i łatwy! Klasyczny przepis na puszysty omlet na patelni! Tradycyjny przepis na klasyczny puszysty omlet na patelni. Danie jest proste i szybkie! Świetne na rodzinne śniadanie lub popołudniową przekąskę, może być również używane do jedzenia dla niemowląt!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź większe jajka, wskazane jest użycie jaj domowych-są one nie tylko duże, ale z reguły mają jasne pomarańczowe żółtko, które nada gotowemu omletowi piękny kolor. Weź naturalne mleko, bez względu na to, jaki procent tłuszczu będzie odpowiedni również mleko roślinne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka dobrze, ale delikatnie umyj. Na skorupkach jaj znajduje się wiele bakterii. Delikatnie wbij jajka do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko widelcem, aby dobrze wymieszać żółtko i białko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko. Tradycyjnie uważa się, że na jedno jajko pobiera się ilość mleka, która jest umieszczona w połowie skorupy tego jajka. Aby zmierzyć ilość mleka, możesz użyć skorupek jaj. Dobrze wymieszaj masę widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić omlet. Używam zwykłej soli morskiej, ale sól z różnymi dodatkami też się sprawdzi. W tym momencie możesz dodać do mieszanki omletów różne smakołyki, które lubisz. Odpowiednie będą tutaj świeże i suszone zioła, cebula, czosnek. A może wolisz bardziej satysfakcjonujące danie, a następnie dodaj kawałki bekonu, kurczaka, startego sera i kawałków pomidora. Gotuję klasyczną wersję omletu, więc nie mam dodatków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj patelnię, na której ugotujesz omlet. Używam naczyń żeliwnych, ale może to być również patelnia z powłoką ceramiczną lub zwykłą powłoką nieprzywierającą. Posmaruj patelnię olejem. Może to być dowolne warzywo, ale zawsze rafinowane, aby nie palić się na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej masę omletową na patelnię. Gotuj na małym ogniu, ponieważ omlet bardzo szybko się pali. Czas gotowania około 8-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby omlet był dobrze usmażony na wierzchu i puszysty, przykryj go pokrywką i po zdjęciu z ognia pozostaw pod przykryciem na kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj omlet na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy