Ryż na patelni kruchy

proste, bardzo smaczne, w pośpiechu, na każdy dzień! Kruchy ryż na patelni składa się z dwóch składników - samego zboża i cebuli. Idealny dodatek na każdą okazję. Dobry jest również fakt, że można go urozmaicić według własnego gustu - dodając inne warzywa, grzyby, zioła, przyprawy. Taki szybki pilaw bez mięsa!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 81 % 26 g
147 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruchy ryż na patelni? Przygotuj składniki. Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Za pomocą ostrego noża drobno posiekaj cebulę, mocząc nóż w zimnej wodzie, aby chronić oczy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na złoty kolor. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypalić. Wygodnie jest to zrobić za pomocą drewnianej szpatułki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia cebuli przygotuj odpowiednią ilość ryżu. Opłucz go kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę za pomocą durszlaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po usmażeniu cebuli dodaj do niej umyty ryż na patelni. Mieszaj i smaż wszystko razem przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę soli i przyprawy do ryżu. Aby nadać ryżowi piękny żółty kolor, możesz dodać trochę kurkumy. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej odpowiednią ilość gorącej wody na patelnię. Wymieszaj i zagotuj. Następnie przykryj patelnię pokrywką, podgrzej i gotuj przez około 10-15 minut. Potrzebujemy kaszy do wchłonięcia płynu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy woda wsiąknie w ryż, wyłącz ogrzewanie i pozostaw ryż pod przykryciem na kolejne 15 minut. Następnie możesz podawać na gorąco. Ta przystawka z ryżu będzie pasować do wielu potraw! Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

większość z nas gotuje ryż po prostu gotując go w garnku. Ale dlaczego nie podejść do gotowania w nowy sposób - na patelni?
taki ryż może być używany jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych lub rybnych.
podczas gotowania ryżu, na etapie smażenia cebuli, można użyć innych warzyw, takich jak marchew, pomidory, brokuły. Takie dodatki warzywne sprawią, że ryż będzie nie tylko smaczny, ale także zdrowszy.
patelnia najlepiej używać z grubym dnem lub nieprzywierającą powłoką, w przeciwnym razie ryż może się przypalić.
aby ryż nie zamienił się w owsiankę, Zawsze używaj proporcji 1/2 - weź dwie porcje wody na jedną porcję ryżu.
aby uzyskać smak, możesz dodać kilka ząbków czosnku podczas gotowania. Ale kiedy ryż jest gotowy, należy je wyciągnąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy