skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć serniki z twarogu z mąką? Aby zrobić serniki, połącz jajka z cukrem i wstrząśnij nimi. Ubijanie do puszystej masy nie jest konieczne, wystarczy, aby składniki się ze sobą zmieszały.
Krok 2:
Użyj suchego twarogu do serników. Jeśli jest mokry, konsystencja ciasta będzie płynna, a serniki mogą nie działać. Konsystencja twarogu powinna być drobnoziarnista. Aby to zrobić, możesz przetrzeć twaróg przez sito.
Krok 3:
Dodaj twaróg do miski do jajek i wszystko wymieszaj. Nie polecam używania miksera do ciasta twarogowego, ponieważ dzięki ubijaniu ciasto twarogowe zawsze staje się płynne. Wystarczy użyć drewnianej szpatułki lub prostej trzepaczki i wymieszać ręcznie.
Krok 4:
Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i wanilinę do ciasta.Ponownie nie używaj miksera do mieszania. Wystarczy wszystko wymieszać, aby ciasto po prostu pochłonęło całą mąkę. Łyżki mogą mieć różną objętość, a groszek mąki na tej łyżce może być inny, więc skup się na konsystencji ciasta. W razie potrzeby ilość mąki można nieznacznie zwiększyć.
Krok 5:
Za pomocą mokrej łyżki weź trochę ciasta twarogowego i zwiń w mąkę. Rękami uformuj mały sernik. Nie powinieneś ignorować tego kroku. Podczas zwijania konsystencja zewnętrznej części sernika stanie się grubsza, a podczas smażenia stworzy, jak gdyby, skorupę sernika. Ale w środku pozostanie bardziej delikatny i miękki.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Następnie zmniejsz ogień i ułóż serniki. Smaż przez 1-2 minuty z każdej strony. Jeśli są smażone na dużym ogniu, zaczną się palić na zewnątrz, a wewnątrz nie będą miały czasu na pieczenie. Połóż gotowe serniki na ręcznikach papierowych, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Miłego poczęstunku!
serniki przygotowane według tego przepisu są zawsze dostępne dla wszystkich. Skład przepisu jest dość prosty i nie ma żadnych sztuczek ani niezwykłych składników. Takie serniki są przygotowywane bardzo szybko i prosto. Doskonale zachowują swój kształt i nie rozmazują się podczas smażenia. Ciasto nie jest przeciążone mąką, a gotowe danie ma naturalny smak twarogu. W przypadku tych serników zamiast mąki można użyć semoliny lub dodać trochę semoliny do mąki, będą one również bardzo smaczne i delikatne.
Uwaga! receptura tych serników sprawdzona nie raz, ale dla wybór składników ma ogromne znaczenie w tym przepisie. Twaróg powinien być suchy, a nie Gruboziarnisty. Mąka-wysokiej jakości, o wysokiej zawartości glutenu.
ponieważ mąka nawet u jednego producenta może różnić się właściwościami w zależności od partii, b
łódka jest gotowa na to, że może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj
o mące i jej właściwościach!
należy pamiętać, że suchy twaróg ma również wilgoć, a wskaźnik ten może się różnić w różnych opakowaniach.
w razie wątpliwości przygotuj małą Trial porcja serników. W razie potrzeby dostosuj ilość mąki.
serniki to świetna wersja półproduktu: możesz po prostu przykleić serniki, ułożyć je na desce i włożyć do zamrażarki, a gdy zamarzną, musisz włożyć je do torby i zostawić w zamrażarce. Zawsze możesz szybko podać świeże, gorące serniki, układając je bez rozmrażania na gorącej patelni i gotując.
jeśli lubisz smażyć serniki w głębokim tłuszczu, nie zapomnij położyć ich na talerzu wyłożonym serwetkami lub ręcznikami papierowymi, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
świeże, ciepłe serniki jako przekąska nasycą Cię, pobudzą i rozweselą na cały dzień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g