puszyste serniki twarogowe z mąką na patelni

bujne i przewiewne domowe serniki na śniadanie! Serniki to świetna opcja na pyszne i satysfakcjonujące śniadanie lub popołudniową przekąskę. Przygotuj delikatne i bujne domowe serniki dla swojej rodziny! Podawaj je ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem, do herbaty, mleka lub soku. Bardzo smaczne i zdrowe!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 14 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 38 % 15 g
216 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć serniki z twarogu z mąką? Aby zrobić serniki, połącz jajka z cukrem i wstrząśnij nimi. Ubijanie do puszystej masy nie jest konieczne, wystarczy, aby składniki się ze sobą zmieszały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyj suchego twarogu do serników. Jeśli jest mokry, konsystencja ciasta będzie płynna, a serniki mogą nie działać. Konsystencja twarogu powinna być drobnoziarnista. Aby to zrobić, możesz przetrzeć twaróg przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg do miski do jajek i wszystko wymieszaj. Nie polecam używania miksera do ciasta twarogowego, ponieważ dzięki ubijaniu ciasto twarogowe zawsze staje się płynne. Wystarczy użyć drewnianej szpatułki lub prostej trzepaczki i wymieszać ręcznie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę i wanilinę do ciasta.Ponownie nie używaj miksera do mieszania. Wystarczy wszystko wymieszać, aby ciasto po prostu pochłonęło całą mąkę. Łyżki mogą mieć różną objętość, a groszek mąki na tej łyżce może być inny, więc skup się na konsystencji ciasta. W razie potrzeby ilość mąki można nieznacznie zwiększyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą mokrej łyżki weź trochę ciasta twarogowego i zwiń w mąkę. Rękami uformuj mały sernik. Nie powinieneś ignorować tego kroku. Podczas zwijania konsystencja zewnętrznej części sernika stanie się grubsza, a podczas smażenia stworzy, jak gdyby, skorupę sernika. Ale w środku pozostanie bardziej delikatny i miękki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Następnie zmniejsz ogień i ułóż serniki. Smaż przez 1-2 minuty z każdej strony. Jeśli są smażone na dużym ogniu, zaczną się palić na zewnątrz, a wewnątrz nie będą miały czasu na pieczenie. Połóż gotowe serniki na ręcznikach papierowych, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Miłego poczęstunku!

serniki przygotowane według tego przepisu są zawsze dostępne dla wszystkich. Skład przepisu jest dość prosty i nie ma żadnych sztuczek ani niezwykłych składników. Takie serniki są przygotowywane bardzo szybko i prosto. Doskonale zachowują swój kształt i nie rozmazują się podczas smażenia. Ciasto nie jest przeciążone mąką, a gotowe danie ma naturalny smak twarogu. W przypadku tych serników zamiast mąki można użyć semoliny lub dodać trochę semoliny do mąki, będą one również bardzo smaczne i delikatne.

Uwaga! receptura tych serników sprawdzona nie raz, ale dla wybór składników ma ogromne znaczenie w tym przepisie. Twaróg powinien być suchy, a nie Gruboziarnisty. Mąka-wysokiej jakości, o wysokiej zawartości glutenu.

ponieważ mąka nawet u jednego producenta może różnić się właściwościami w zależności od partii, b łódka jest gotowa na to, że może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
należy pamiętać, że suchy twaróg ma również wilgoć, a wskaźnik ten może się różnić w różnych opakowaniach.

w razie wątpliwości przygotuj małą Trial porcja serników. W razie potrzeby dostosuj ilość mąki.

serniki to świetna wersja półproduktu: możesz po prostu przykleić serniki, ułożyć je na desce i włożyć do zamrażarki, a gdy zamarzną, musisz włożyć je do torby i zostawić w zamrażarce. Zawsze możesz szybko podać świeże, gorące serniki, układając je bez rozmrażania na gorącej patelni i gotując.
jeśli lubisz smażyć serniki w głębokim tłuszczu, nie zapomnij położyć ich na talerzu wyłożonym serwetkami lub ręcznikami papierowymi, aby ułożyć nadmiar tłuszczu.
świeże, ciepłe serniki jako przekąska nasycą Cię, pobudzą i rozweselą na cały dzień.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy