skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować stek wołowy, potrzebujemy samego steku, oliwy z oliwek i soli. Aby mięso było równomiernie smażone na całym kawałku, wyjmij stek wołowy z lodówki i pozwól mu leżeć w pokoju przez co najmniej 1-2 godziny. Mięso powinno znajdować się w tej samej temperaturze. Niepożądane jest gotowanie steku z mrożonego mięsa - nie okaże się tak soczysty i miękki jak świeży.
Krok 2:
Jeśli masz cały kawałek mięsa, musisz samodzielnie pokroić go na steki o grubości około 2 cm, możesz zmierzyć grubość, składając razem 2 palce (film pokazuje, jak prawidłowo zmierzyć grubość steku). To będzie pożądana grubość steku. Następnie umyj steki i osusz ręcznikami papierowymi. Konieczne jest suszenie mięsa, w przeciwnym razie nie będzie ono smażone, ale duszone w soku mięsnym.
Krok 3:
Za pomocą pędzla posmaruj mięso oliwą ze wszystkich stron. Miąższ wołowy bardzo dobrze wchłania olej, dzięki czemu stek będzie soczysty.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię z grubym dnem na najwyższym ogniu. Nie musisz niczego smarować patelni. Ułóż steki i smaż z jednej strony przez 30 sekund. Jeśli po tym czasie na mięsie pojawi się rumiana smażona skórka, Odwróć stek na drugą stronę. Ma to na celu szybkie uszczelnienie soków mięsnych w kawałku. Jeśli chcesz stopień wysmażenia Blue/Raw, czyli prawie surowe mięso z górną opiekaną skórką, w tym momencie mięso można zdjąć z ognia.
Krok 5:
Cóż, nadal smażyłem mięso. Ponownie Odwróć stek na pierwszą stronę i zmniejsz ogień do średniego i smaż przez 1 minutę. Potem tyle samo po drugiej stronie. Jeśli chcesz uzyskać rzadki stek ze stopniem wysmażenia, tj.-surowy z krwią, to po tym etapie możesz usunąć stek z ognia. Ale dalej smażę.
Krok 6:
Potrzebowałem średnio rzadkiego smażenia, jest ciepłe w środku, mniej krwi, ale wciąż tam jest. Smażyłem taki stek jeszcze przez 1 minutę z każdej strony. OSTATECZNIE całkowity czas pieczenia steku z każdej strony wynosił 2 minuty i 30 sekund.
Krok 7:
Pod koniec smażenia wyłącz ogień wyjmij patelnię z pieca, posyp steki solą morską.
Krok 8:
Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw mięso na 1-2 minuty, aby wszystkie soki równomiernie rozprowadziły się na kawałku. Zamiast patelni możesz przenieść mięso na talerz i przykryć folią.
Krok 9:
Połóż gotowe steki o pożądanym stopniu wysmażenia na talerzu ze świeżą sałatką i warzywami i podawaj. Smacznego!
Krok 10:
A tak wyglądają steki Medium Well, jeśli są smażone po zapieczętowaniu soków przez 6-7 minut z każdej strony. Krew nie jest już wydalana, ale jednocześnie mięso nie straciło swojej soczystości. Po naciśnięciu wypływa blady, klarowny sok. A potem jest stopień wysmażenia Well Done, to wtedy mięso jest mocno ugotowane, że nawet sok z niego nie wypływa. Okazuje się, że ma suchą strukturę, ale wielu to lubi.
możesz ugotować stek na patelni grillowej, a otrzymasz piękny wytłoczony wzór.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g