stek z żeberka na patelni

jeszcze nie próbowałaś takiego pysznego! W ostatnich latach soczyste mięso o różnym stopniu wysmażenia z minimalną ilością przypraw zyskało szczególną popularność. Smażenie steku z wołowiny ribeye w domu nie będzie trudne-przepis ujawnia wszystkie subtelności gotowania tego dania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 21 g
tłuszcze 38 % 13 g
węglowodany 0 % 0 g
206 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować stek wołowy, potrzebujemy samego steku, oliwy z oliwek i soli. Aby mięso było równomiernie smażone na całym kawałku, wyjmij stek wołowy z lodówki i pozwól mu leżeć w pokoju przez co najmniej 1-2 godziny. Mięso powinno znajdować się w tej samej temperaturze. Niepożądane jest gotowanie steku z mrożonego mięsa - nie okaże się tak soczysty i miękki jak świeży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz cały kawałek mięsa, musisz samodzielnie pokroić go na steki o grubości około 2 cm, możesz zmierzyć grubość, składając razem 2 palce (film pokazuje, jak prawidłowo zmierzyć grubość steku). To będzie pożądana grubość steku. Następnie umyj steki i osusz ręcznikami papierowymi. Konieczne jest suszenie mięsa, w przeciwnym razie nie będzie ono smażone, ale duszone w soku mięsnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą pędzla posmaruj mięso oliwą ze wszystkich stron. Miąższ wołowy bardzo dobrze wchłania olej, dzięki czemu stek będzie soczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię z grubym dnem na najwyższym ogniu. Nie musisz niczego smarować patelni. Ułóż steki i smaż z jednej strony przez 30 sekund. Jeśli po tym czasie na mięsie pojawi się rumiana smażona skórka, Odwróć stek na drugą stronę. Ma to na celu szybkie uszczelnienie soków mięsnych w kawałku. Jeśli chcesz stopień wysmażenia Blue/Raw, czyli prawie surowe mięso z górną opiekaną skórką, w tym momencie mięso można zdjąć z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cóż, nadal smażyłem mięso. Ponownie Odwróć stek na pierwszą stronę i zmniejsz ogień do średniego i smaż przez 1 minutę. Potem tyle samo po drugiej stronie. Jeśli chcesz uzyskać rzadki stek ze stopniem wysmażenia, tj.-surowy z krwią, to po tym etapie możesz usunąć stek z ognia. Ale dalej smażę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Potrzebowałem średnio rzadkiego smażenia, jest ciepłe w środku, mniej krwi, ale wciąż tam jest. Smażyłem taki stek jeszcze przez 1 minutę z każdej strony. OSTATECZNIE całkowity czas pieczenia steku z każdej strony wynosił 2 minuty i 30 sekund.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec smażenia wyłącz ogień wyjmij patelnię z pieca, posyp steki solą morską.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw mięso na 1-2 minuty, aby wszystkie soki równomiernie rozprowadziły się na kawałku. Zamiast patelni możesz przenieść mięso na talerz i przykryć folią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż gotowe steki o pożądanym stopniu wysmażenia na talerzu ze świeżą sałatką i warzywami i podawaj. Smacznego!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A tak wyglądają steki Medium Well, jeśli są smażone po zapieczętowaniu soków przez 6-7 minut z każdej strony. Krew nie jest już wydalana, ale jednocześnie mięso nie straciło swojej soczystości. Po naciśnięciu wypływa blady, klarowny sok. A potem jest stopień wysmażenia Well Done, to wtedy mięso jest mocno ugotowane, że nawet sok z niego nie wypływa. Okazuje się, że ma suchą strukturę, ale wielu to lubi.

możesz ugotować stek na patelni grillowej, a otrzymasz piękny wytłoczony wzór.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy