klasyczna sałatka Cezar z kurczakiem

Jedna z najpopularniejszych sałatek przygotowywanych w domu! Sałatka to legenda, nazwana tak wcale nie na cześć rzymskiego cesarza, ale na cześć szefa kuchni Cezara Cardiniego, który według legendy nakarmił kiedyś hollywoodzkich aktorów sałatką z tego, co było.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 32 % 10 g
167 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Cezar z kurczakiem? Przygotuj potrawy do przygotowania sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój Bochenek w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, włóż obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Rozłóż pokrojony chleb, wymieszaj. Piecz grzanki na najmniejszym ogniu, aż będą chrupiące. Od czasu do czasu należy je mieszać. Jeśli czosnek zacznie się palić, usuń go. Dlatego nie trzeba go mocno kruszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka na małe medaliony o tej samej wielkości. Sól i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usmaż filety na patelni z odrobiną oleju roślinnego z obu stron na złoty kolor. Wyjmij gotowy filet z patelni i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj potrawy do przygotowania sosu. Należy pamiętać, że smak przyszłego sosu zależy bezpośrednio od wybranych dla niego składników. Wybierz musztardę, którą kochasz, ale najlepiej niezbyt ostrą, aby nie zatkała smaku innych składników. Ser i masło powinny być wysokiej jakości, smaczne. Wybierz świeże jajko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż jajko do szklanki i zalej wrzącą wodą. Trzymaj go w tej formie przez minutę lub dwie. W ten sposób nie ugotuje się, ale jest dobrze zdezynfekowany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W szklance do ubijania rozbij przygotowane jajko, włóż parmezan, musztardę, cukier, sól, olej i posiekany czosnek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krótkimi, pulsującymi ruchami ubij wszystkie składniki do stanu sosu. Okaże się niezbyt gęsty, ale wciąż trochę grubszy niż woda.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój schłodzony filet na małe kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozerwij liście sałaty na dnie talerza. Polej sałatkę sosem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż kawałki kurczaka i pokrojone pomidory.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż grzanki na wierzchu. Posyp startym parmezanem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I na zakończenie jeszcze raz polej całą sałatkę sosem. Podawaj natychmiast, aby grzanki nie miały czasu na zamoczenie.

bardzo często robię sałatkę Cezar, ale zawsze używałem gotowego sosu. Pierwszy raz sam przygotowałem SOS. Domowy sos jest o wiele smaczniejszy niż kupiony w sklepie! I odbywa się to bardzo prosto.
jedyną rzeczą jest to, że do prawdziwego klasycznego sosu Cezara należy dodać sos Worcester i sardele. Ale nie można ich znaleźć tak często w sprzedaży, więc ugotowałem je bez nich.
najbardziej klasyczny przepis Cezara jest przygotowywany z sałatką Romano, ale z bardziej przystępną górą lodową okazuje się bardzo smaczny!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy