piersi z kurczaka z bakłażanem w piekarniku

pyszne, efektowne, soczyste, na świąteczny stół! Piersi z kurczaka z bakłażanem w piekarniku to danie na poziomie restauracji, które jest łatwe i proste do przygotowania w każdej kuchni. Będziesz musiał trochę majstrować, ale wynik cię ucieszy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 22 % 4 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić piersi z kurczaka z bakłażanem w sosie pomidorowym z mozzarellą w piekarniku? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Przygotowanie najlepiej zacząć od sosu. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem. Możesz wziąć dowolny olej roślinny odpowiedni do smażenia. Jeśli włoska mieszanka przypraw zawiera już sól, musisz dodatkowo posolić SOS, aby nie przesolić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z pomidorów, pokrój miąższ w drobną kostkę. Jak szybko obrać pomidory? Aby to zrobić, wykonaj na nich płytkie nacięcia na krzyż i opuść je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie skóra jest dość łatwa do usunięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Określ rozmiar żarówki według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pomidory, czosnek i przyprawy i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Miękkie gotowane warzywa zmiel blenderem na puree lub przetrzyj przez sito. Blender nadaje się do zanurzania lub stacjonarnego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przygotuj pozostałe składniki. W zależności od wielkości fileta z kurczaka możesz wziąć 3 lub 4 sztuki. Do tego dania lepiej jest wziąć filet-bez skóry i kości. Odpowiedni jest każdy olej roślinny. Mam oliwkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Sól, pieprz i posmaruj olejem roślinnym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój mozzarellę w plasterki lub zetrzyj na grubej tarce. Mam mozzarellę solankową, ale mozzarella do pizzy też będzie działać. Mozzarellę można zastąpić dowolnym innym serem, który dobrze się topi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Bakłażany opłucz i pokrój w plastry o grubości około 5-7 mm. W razie potrzeby posolić bakłażana, aby odeprzeć gorycz i odstawić na 5 do 7 minut. Następnie spłucz i osusz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podsmaż koła bakłażana na suchej patelni grillowej po obu stronach, aż pojawi się wzór z patelni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie usmaż filety z kurczaka po obu stronach, aż pojawi się charakterystyczny wzór.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W naczyniu do pieczenia ułóż smażone krążki bakłażana i polej je sosem pomidorowym.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż smażone piersi z kurczaka na wierzchu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Polej pozostałym sosem. Wybierz formę do naczynia, aby wszystko do niego pasowało, a sos nie rozpryskiwał się podczas gotowania. w każdym razie radzę umieścić kawałek folii lub pergaminu pod formą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż mozzarellę na wierzchu. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż ser się stopi. Smacznego!

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy