skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki serowe z ziołami? Przygotuj jedzenie. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, to nie jest ważne. Ser do tego dania nadaje się jako twardy lub półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Możesz wziąć dowolne warzywa, które lubisz lub które są dostępne.
Krok 2:
Wbij jajka do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj cukier, sól i ubij wszystko razem trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Lekko podgrzej mleko i wlej do ubitych jajek. Wymieszaj wszystko trzepaczką. W ciepłym mleku ciasto okazuje się bardziej jednorodne — mąka będzie w nim lepiej hodowana.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 5:
Stopniowo, w kilku krokach, włóż przesianą mąkę do ciasta. Po każdym dodaniu dobrze wymieszaj ciasto trzepaczką lub mikserem.
Krok 6:
Ciasto powinno być gładkie, bez grudek i dość płynne, jak na zwykłych cienkich naleśnikach.
Krok 7:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 8:
Koperek i pietruszkę (lub inne zioła) umyj, osusz i drobno posiekaj.
Krok 9:
Dodaj starty ser, posiekane warzywa i olej roślinny do ciasta naleśnikowego.
Krok 10:
Wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz rozcieńczyć je ciepłym mlekiem lub wodą.
Krok 11:
Smaż naleśniki serowe na gorącej patelni na złoty kolor z obu stron. Nie ma potrzeby smarowania patelni, ponieważ ciasto zawiera już olej roślinny. Ale przed pierwszym naleśnikiem nadal posmaruj go niewielką ilością, aby nie wyszedł grudkowaty.
Krok 12:
Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim, obficie posmaruj je masłem.
Krok 13:
Podawaj takie naleśniki ze śmietaną. Pyszne z ciepłym mlekiem. Smacznego!
delikatne i aromatyczne naleśniki z serem i ziołami można podawać ze śmietaną lub stanowić podstawę przekąskowego ciasta naleśnikowego, na przykład z gotowanego kurczaka lub smażonych grzybów.
badając Rosyjskie życie i tradycje, historyk V. Pokhlebkin doszedł do wniosku, że nazwa potrawy pochodzi od formy słowa Grind, "Mlin". Dosłownie "naleśnik" może oznaczać produkt z mąki, który jest całkowicie zgodny z prawdą. Historycznie rzecz biorąc, do przygotowania potrawy używano najwyższej jakości produktów.
chodzi o to, że naleśniki, podobnie jak kutia, miały upamiętniać zmarłych. Wypiekano je w dużych ilościach i rozdawano ludziom o niewielkich dochodach, aby z kolei skosztowali przysmaku i pamiętali zmarłego. Później, bliżej IX wieku, naleśniki stały się głównym daniem Święta Maslenitsa, co jest również rodzajem upamiętnienia lub pożegnania zimy. Chociaż istnieje inna wersja, że przypominają kolor i kształt wiosennego słońca i są symbolem głównego słowiańskiego bóstwa, Yarilo.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g