naleśniki serowe z ziołami

pyszne, pachnące, oryginalne, dla całej rodziny! Naleśniki serowe z ziołami to rodzaj zwykłych naleśników, do których ciasta dodaje się starty ser i zioła. Dzięki temu naleśniki uzyskuje się o jasnym smaku i kolorze. Można je po prostu jeść lub używać do nadziewania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 51 % 20 g
205 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki serowe z ziołami? Przygotuj jedzenie. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, to nie jest ważne. Ser do tego dania nadaje się jako twardy lub półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Możesz wziąć dowolne warzywa, które lubisz lub które są dostępne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj cukier, sól i ubij wszystko razem trzepaczką, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko podgrzej mleko i wlej do ubitych jajek. Wymieszaj wszystko trzepaczką. W ciepłym mleku ciasto okazuje się bardziej jednorodne — mąka będzie w nim lepiej hodowana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo, w kilku krokach, włóż przesianą mąkę do ciasta. Po każdym dodaniu dobrze wymieszaj ciasto trzepaczką lub mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być gładkie, bez grudek i dość płynne, jak na zwykłych cienkich naleśnikach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Koperek i pietruszkę (lub inne zioła) umyj, osusz i drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj starty ser, posiekane warzywa i olej roślinny do ciasta naleśnikowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz rozcieńczyć je ciepłym mlekiem lub wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż naleśniki serowe na gorącej patelni na złoty kolor z obu stron. Nie ma potrzeby smarowania patelni, ponieważ ciasto zawiera już olej roślinny. Ale przed pierwszym naleśnikiem nadal posmaruj go niewielką ilością, aby nie wyszedł grudkowaty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim, obficie posmaruj je masłem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj takie naleśniki ze śmietaną. Pyszne z ciepłym mlekiem. Smacznego!

delikatne i aromatyczne naleśniki z serem i ziołami można podawać ze śmietaną lub stanowić podstawę przekąskowego ciasta naleśnikowego, na przykład z gotowanego kurczaka lub smażonych grzybów.

badając Rosyjskie życie i tradycje, historyk V. Pokhlebkin doszedł do wniosku, że nazwa potrawy pochodzi od formy słowa Grind, "Mlin". Dosłownie "naleśnik" może oznaczać produkt z mąki, który jest całkowicie zgodny z prawdą. Historycznie rzecz biorąc, do przygotowania potrawy używano najwyższej jakości produktów.
chodzi o to, że naleśniki, podobnie jak kutia, miały upamiętniać zmarłych. Wypiekano je w dużych ilościach i rozdawano ludziom o niewielkich dochodach, aby z kolei skosztowali przysmaku i pamiętali zmarłego. Później, bliżej IX wieku, naleśniki stały się głównym daniem Święta Maslenitsa, co jest również rodzajem upamiętnienia lub pożegnania zimy. Chociaż istnieje inna wersja, że przypominają kolor i kształt wiosennego słońca i są symbolem głównego słowiańskiego bóstwa, Yarilo.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy