ryż z warzywami i kurczakiem w piekarniku

proste, smaczne danie do codziennego menu! Pieczenie ryżu z kurczakiem i warzywami w piekarniku ułatwi i szybko urozmaici menu, dając do stołu danie z kolekcji "dwa w jednym" - przystawkę i kurczaka w tym samym czasie. Nie potrzebujesz już dodatkowego czasu, aby stać w pobliżu pieca.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 25 % 7 g
178 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z warzywami i kurczakiem w piekarniku? Przygotuj składniki według listy. Ryż do takiego dania lepiej jest używać gotowanego na parze lub długiego. Możesz użyć całego kurczaka lub dowolnej jego części, w zależności od liczby osób, dla których przygotowywane jest danie, możesz wziąć filet lub osobno udka. Zestaw warzyw można również dostosować do smaku i dostępności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, pokrój na porcje i osusz papierowymi serwetkami. Przetrzyj kawałki mięsa solą i czarnym pieprzem, innymi przyprawami do smaku. Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej i usmaż ugotowanego kurczaka na oleju, smaż go, aż będzie całkowicie ugotowany. Głównym zadaniem jest zrumienienie mięsa, zdobycie pięknej rumianej skórki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż dokładnie spłucz, aż woda będzie czysta, włóż do emaliowanego naczynia, napełnij świeżą partią wody i podpal. Dodaćw procesie gotowania szczypta soli. Gotuj ryż dosłownie przez 8 minut od momentu zagotowania wody. Nie trzeba gotować ryżu, aż będzie całkowicie ugotowany, wystarczy pozwolić mu pęcznieć, przygotować go do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Możesz użyć świeżych warzyw lub gotowej mrożonej mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Możesz użyć świeżego lub mrożonego zielonego groszku, kukurydzy, zielonej fasoli i innych warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz ryż z gotowanymi warzywami, do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia. Napełnij go w dwóch trzecich ryżem z warzywami. Ułóż kawałki smażonego kurczaka na wierzchu, zanurzając je trochę w ryżu. Napełnij zawartość formy wodą, aby zakryła ją do połowy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyślij formę z ryżem i kurczakiem do piekarnika na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw formę można dokręcić folią, po 20 minutach zdejmij folię, aby płyn w naczyniu całkowicie odparował. Ryż z kurczakiem i warzywami podawaj z sałatką ze świeżych warzyw i sosem do smaku. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal / 100g

Podobne przepisy