skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z warzywami i kurczakiem w piekarniku? Przygotuj składniki według listy. Ryż do takiego dania lepiej jest używać gotowanego na parze lub długiego. Możesz użyć całego kurczaka lub dowolnej jego części, w zależności od liczby osób, dla których przygotowywane jest danie, możesz wziąć filet lub osobno udka. Zestaw warzyw można również dostosować do smaku i dostępności.
Krok 2:
Umyj kurczaka, pokrój na porcje i osusz papierowymi serwetkami. Przetrzyj kawałki mięsa solą i czarnym pieprzem, innymi przyprawami do smaku. Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej i usmaż ugotowanego kurczaka na oleju, smaż go, aż będzie całkowicie ugotowany. Głównym zadaniem jest zrumienienie mięsa, zdobycie pięknej rumianej skórki.
Krok 3:
Ryż dokładnie spłucz, aż woda będzie czysta, włóż do emaliowanego naczynia, napełnij świeżą partią wody i podpal. Dodaćw procesie gotowania szczypta soli. Gotuj ryż dosłownie przez 8 minut od momentu zagotowania wody. Nie trzeba gotować ryżu, aż będzie całkowicie ugotowany, wystarczy pozwolić mu pęcznieć, przygotować go do pieczenia.
Krok 4:
Marchewki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Możesz użyć świeżych warzyw lub gotowej mrożonej mieszanki.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Możesz użyć świeżego lub mrożonego zielonego groszku, kukurydzy, zielonej fasoli i innych warzyw.
Krok 6:
Połącz ryż z gotowanymi warzywami, do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia. Napełnij go w dwóch trzecich ryżem z warzywami. Ułóż kawałki smażonego kurczaka na wierzchu, zanurzając je trochę w ryżu. Napełnij zawartość formy wodą, aby zakryła ją do połowy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyślij formę z ryżem i kurczakiem do piekarnika na 30 minut.
Krok 8:
Najpierw formę można dokręcić folią, po 20 minutach zdejmij folię, aby płyn w naczyniu całkowicie odparował. Ryż z kurczakiem i warzywami podawaj z sałatką ze świeżych warzyw i sosem do smaku. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal / 100g