skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z krewetkami? Przygotuj jedzenie. Ryż biorę na parze. Udka z kurczaka lepiej jest wziąć mały rozmiar, dla wygody gotowania. Świeży pomidor można zastąpić pomidorami we własnym soku. Zielony groszek świeży lub mrożony. Liczba krewetek może się różnić w zależności od preferencji — mniej więcej. Z przypraw biorę mielony czarny pieprz i przyprawę Curry, możesz użyć swoich ulubionych przypraw.
Krok 2:
Opłucz kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Osusz go ręcznikami papierowymi, aby nadmiar wilgoci nie pozostał na kurczaku, wtedy będzie smażony, a nie duszony. Natrzyj solą i czarnym pieprzem. Umieść patelnię na ogniu i podgrzej. Wlej oliwę z oliwek do smażenia (lub dowolną inną do smaku, roślinną). Umieść udka z kurczaka na patelni i smaż je na dużym ogniu na złoty kolor z każdej strony, około 15 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Najpierw dodaj posiekaną cebulę na patelnię i smaż razem z kurczakiem przez około pięć minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, ciągle mieszając.
Krok 4:
Usuń skórkę z pomidora. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. Następnie pokrój pomidora i dodaj do kurczaka. Smaż wszystko razem, mieszając przez kolejne dwie minuty.
Krok 5:
Wlej gorący bulion lub wodę do kurczaka i zagotuj.
Krok 6:
Dodaj odpowiednią ilość ryżu. Możesz wziąć dowolny ryż. Wstępnie dobrze spłucz kilka razy, aż będzie czysta woda.
Krok 7:
Dodaj rozmrożone i obrane krewetki i zielony groszek, wybrane przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut. W razie potrzeby posolić i wlać wodę lub bulion. Danie będzie gotowe, gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, a sam ryż będzie miękki.
Krok 8:
Kurczaka z krewetkami, groszkiem i ryżem podawaj na gorąco. Jest to niezależne danie, podczas serwowania można je posypać posiekanymi świeżymi ziołami-natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g