kurczak z krewetkami

apetyczny, pikantny, niezwykły smak, święto każdego dnia! Kurczak z krewetkami to przepis dwa w jednym, ponieważ gotuje się go natychmiast z ryżem. Jest to bardzo wygodne-mięso i przystawka na tej samej patelni. Dodatek krewetek i warzyw nadaje potrawie śródziemnomorski charakter.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 46 % 12 g
135 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z krewetkami? Przygotuj jedzenie. Ryż biorę na parze. Udka z kurczaka lepiej jest wziąć mały rozmiar, dla wygody gotowania. Świeży pomidor można zastąpić pomidorami we własnym soku. Zielony groszek świeży lub mrożony. Liczba krewetek może się różnić w zależności od preferencji — mniej więcej. Z przypraw biorę mielony czarny pieprz i przyprawę Curry, możesz użyć swoich ulubionych przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Osusz go ręcznikami papierowymi, aby nadmiar wilgoci nie pozostał na kurczaku, wtedy będzie smażony, a nie duszony. Natrzyj solą i czarnym pieprzem. Umieść patelnię na ogniu i podgrzej. Wlej oliwę z oliwek do smażenia (lub dowolną inną do smaku, roślinną). Umieść udka z kurczaka na patelni i smaż je na dużym ogniu na złoty kolor z każdej strony, około 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Najpierw dodaj posiekaną cebulę na patelnię i smaż razem z kurczakiem przez około pięć minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, ciągle mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń skórkę z pomidora. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. Następnie pokrój pomidora i dodaj do kurczaka. Smaż wszystko razem, mieszając przez kolejne dwie minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gorący bulion lub wodę do kurczaka i zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj odpowiednią ilość ryżu. Możesz wziąć dowolny ryż. Wstępnie dobrze spłucz kilka razy, aż będzie czysta woda.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj rozmrożone i obrane krewetki i zielony groszek, wybrane przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut. W razie potrzeby posolić i wlać wodę lub bulion. Danie będzie gotowe, gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, a sam ryż będzie miękki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kurczaka z krewetkami, groszkiem i ryżem podawaj na gorąco. Jest to niezależne danie, podczas serwowania można je posypać posiekanymi świeżymi ziołami-natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy