skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki na kwaśnym mleku? W misce ubij jaja kurze, dodaj cukier i sól. Mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką połącz składniki, aby jaja kurze całkowicie się rozdzieliły w mieszance. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 2:
Wlej kwaśne mleko i ciepłą wodę, dodaj proszek do pieczenia. Wymieszać. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę waniliny, jeśli naleśniki są przygotowywane jako deser ze słodkim nadzieniem. Chociaż takie naleśniki mogą być również odpowiednie do nadziewania mięsem lub innymi niesłodzonymi nadzieniami, w tym przypadku należy zmniejszyć ilość cukru do ciasta.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do miski z płynem. Wymieszać. Wlej przesianą mąkę pszenną na części, za każdym razem ubijając ciasto trzepaczką, aby nie powstały grudki. Mąka wystarczy, gdy konsystencja ciasta będzie podobna do płynnej śmietany. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 4:
Odstaw miskę z przygotowanym ciastem na bok, należy pozostawić na 20 minut. W tym czasie mąka w końcu wchłonie cały płyn, rozwinie się w nim gluten, który sprawi, że ciasto będzie lepszej jakości.
Krok 5:
Umieść patelnię na dużym ogniu, a następnie wlej do niej trochę oleju roślinnego. Gdy olej się rozgrzeje, wlej chochlę na patelnię, pozwól jej równomiernie rozlać się po powierzchni patelni. Gdy naleśnik się zetnie, zmniejsz ogień do średniego.
Krok 6:
Gdy brzegi naleśnika wyschną, odwróć je i smaż z drugiej strony przez 2-3 minuty. Rozgotuj w ten sposób całe ciasto, ale olej roślinny do smażenia drugiego i kolejnych naleśników jest opcjonalny, ponieważ został dodany do ciasta, a naleśniki nie przykleją się do nieprzywierającej patelni. Ponadto naleśniki bez dodawania oleju do patelni okażą się bardziej suche, nie tłuste i smaczne.
Krok 7:
Podawaj naleśniki na stole ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g