skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zrazy z mielonego mięsa z jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam wieprzowinę i kurczaka. Jajka są odpowiednie C1 lub C0, rafinowany olej. Weź zielenie według własnego uznania, zrobi to każdy dostępny. Mam cebulę i pietruszkę.
Krok 2:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka? Umyj jajka mydłem, delikatnie zanurz 3 jajka w małym rondlu i zalej zimną wodą. Odłóż na razie jedno jajko, będzie ono potrzebne później (krok 9). Na dużym ogniu zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zalej jajka zimną wodą, aby ułatwić ich czyszczenie i całkowicie ostudź.
Krok 3:
Pokrój Bochenek na plasterki, polej mlekiem. Zastępuję mleko wodą, ponieważ nie lubię jego smaku w kotletach. Pozostaw na 5 minut, a następnie odcedź mleko i dobrze wyciśnij Bochenek. Jeśli pozostanie dużo płynu, mięso mielone rozprzestrzeni się i nie będziesz w stanie uformować źrenicy. Zmiel namoczony Bochenek ręką lub widelcem na jednorodną papkę.
Krok 4:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. W tej formie szybciej się usmaży.
Krok 5:
Obierz jajka. Pokrój na kawałki nie większe niż 1x1 cm.
Krok 6:
Umyj warzywa pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku lub serwetce. Przytnij twarde części i posiekaj warzywa nożem.
Krok 7:
Aby usmażyć cebulę, weź patelnię. Podgrzej go na średnim ogniu, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na niego łyżkę oleju roślinnego i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut. Cebula powinna stać się bardziej miękka i zacząć się złocić. Całkowicie ostudzić.
Krok 8:
W głębokiej misce połącz posiekane jajka, zioła i cebulę. Sól trochę i mieszaj, aż będzie gładka. Nadzienie jest gotowe.
Krok 9:
Do głębokiej miski, w której wygodnie jest mieszać składniki, przełóż mięso mielone, bochenek i rozbij Pozostałe jajko.
Krok 10:
Sól i zagniataj mięso mielone, aż będzie gładkie. Im dłużej mięso mielone jest ugniatane, tym łatwiej będzie z nim pracować. Zajęło mi to 10 minut.
Krok 11:
Przejdź do tworzenia zraz. Z tej ilości produktów uzyskuje się 8 sztuk. Zrobiłem 6 dużych i kolejne 4 mniejsze na parze. Dlatego u mnie zmieściły się na formie 20x30 cm, aby upiec wszystkie zraz, weź największą blachę do pieczenia. Nasmaruj go olej. Weź pełną dłoń mielonego mięsa, zwiń z niego kulkę i rozgnieć w ciasto o grubości około 1 cm.
Krok 12:
Delikatnie podnosząc brzegi mięsa mielonego, uszczelnij nadzienie w kotlecie, aby pozostało w środku. Połóż szwem do dołu na blasze do pieczenia. Uformuj resztę zrazy, układając na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika. Gotowe zrazy lekko ostudzić i podawać. Smacznego!
zrazy to paszteciki mięsne z różnymi nadzieniami. Są przygotowywane na Litwie, Ukrainie, w Polsce, a także są bardzo powszechne na Białorusi.
smak zrazy to przyjemne kotlety z nadzieniem. Za każdym razem możesz uzyskać nowy smak, jeśli weźmiesz różne mięso mielone i różne nadzienia. Do tych zrazy nie dodaję przypraw, ale jeśli chcesz-proszę, smak z tego będzie tylko jaśniejszy. Ale nie zapominaj, że jeśli weźmiesz gotową mieszankę przypraw, może ona zawierać sól. Weź to pod uwagę - po przesoleniu możesz zepsuć smak gotowego dania.
należy je podawać na gorąco z warzywami w dowolnej formie. Zrazy z puree ziemniaczanym są bardzo dobre.
do nadzienia dodałam trochę więcej zieleni niż wskazano w przepisie. A na koniec zostało mi kilka dodatkowych łyżek nadzienia. Jeśli zwiększysz ilość jakiegokolwiek składnika w nadzieniu, innego produktu należy dodać mniej. Weź to pod uwagę, przygotowując zrazy.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g