zrazy mielone z jajkiem

pyszne, oryginalne, na obiad dla całej rodziny! Zrazy z mięsa mielonego z jajkiem to danie, które należy przygotować, gdy chcesz zaskoczyć gości lub gdy zwykłe kotlety są już zmęczone i chcesz czegoś ciekawego. Gotowane w piekarniku stają się mniej tłuste niż smażone na kuchence.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 57 % 20 g
węglowodany 17 % 6 g
236 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy z mielonego mięsa z jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, weź wysokiej jakości bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam wieprzowinę i kurczaka. Jajka są odpowiednie C1 lub C0, rafinowany olej. Weź zielenie według własnego uznania, zrobi to każdy dostępny. Mam cebulę i pietruszkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka? Umyj jajka mydłem, delikatnie zanurz 3 jajka w małym rondlu i zalej zimną wodą. Odłóż na razie jedno jajko, będzie ono potrzebne później (krok 9). Na dużym ogniu zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zalej jajka zimną wodą, aby ułatwić ich czyszczenie i całkowicie ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój Bochenek na plasterki, polej mlekiem. Zastępuję mleko wodą, ponieważ nie lubię jego smaku w kotletach. Pozostaw na 5 minut, a następnie odcedź mleko i dobrze wyciśnij Bochenek. Jeśli pozostanie dużo płynu, mięso mielone rozprzestrzeni się i nie będziesz w stanie uformować źrenicy. Zmiel namoczony Bochenek ręką lub widelcem na jednorodną papkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. W tej formie szybciej się usmaży.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz jajka. Pokrój na kawałki nie większe niż 1x1 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj warzywa pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku lub serwetce. Przytnij twarde części i posiekaj warzywa nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby usmażyć cebulę, weź patelnię. Podgrzej go na średnim ogniu, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na niego łyżkę oleju roślinnego i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut. Cebula powinna stać się bardziej miękka i zacząć się złocić. Całkowicie ostudzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W głębokiej misce połącz posiekane jajka, zioła i cebulę. Sól trochę i mieszaj, aż będzie gładka. Nadzienie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do głębokiej miski, w której wygodnie jest mieszać składniki, przełóż mięso mielone, bochenek i rozbij Pozostałe jajko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól i zagniataj mięso mielone, aż będzie gładkie. Im dłużej mięso mielone jest ugniatane, tym łatwiej będzie z nim pracować. Zajęło mi to 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przejdź do tworzenia zraz. Z tej ilości produktów uzyskuje się 8 sztuk. Zrobiłem 6 dużych i kolejne 4 mniejsze na parze. Dlatego u mnie zmieściły się na formie 20x30 cm, aby upiec wszystkie zraz, weź największą blachę do pieczenia. Nasmaruj go olej. Weź pełną dłoń mielonego mięsa, zwiń z niego kulkę i rozgnieć w ciasto o grubości około 1 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Delikatnie podnosząc brzegi mięsa mielonego, uszczelnij nadzienie w kotlecie, aby pozostało w środku. Połóż szwem do dołu na blasze do pieczenia. Uformuj resztę zrazy, układając na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika. Gotowe zrazy lekko ostudzić i podawać. Smacznego!

zrazy to paszteciki mięsne z różnymi nadzieniami. Są przygotowywane na Litwie, Ukrainie, w Polsce, a także są bardzo powszechne na Białorusi.

smak zrazy to przyjemne kotlety z nadzieniem. Za każdym razem możesz uzyskać nowy smak, jeśli weźmiesz różne mięso mielone i różne nadzienia. Do tych zrazy nie dodaję przypraw, ale jeśli chcesz-proszę, smak z tego będzie tylko jaśniejszy. Ale nie zapominaj, że jeśli weźmiesz gotową mieszankę przypraw, może ona zawierać sól. Weź to pod uwagę - po przesoleniu możesz zepsuć smak gotowego dania.

należy je podawać na gorąco z warzywami w dowolnej formie. Zrazy z puree ziemniaczanym są bardzo dobre.

do nadzienia dodałam trochę więcej zieleni niż wskazano w przepisie. A na koniec zostało mi kilka dodatkowych łyżek nadzienia. Jeśli zwiększysz ilość jakiegokolwiek składnika w nadzieniu, innego produktu należy dodać mniej. Weź to pod uwagę, przygotowując zrazy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy