kotlety rybne z keta

zdrowe, bujne, apetyczne, dla całej rodziny! Ciastka rybne z keta przygotowane według tego przepisu są niezwykle soczyste i delikatne. Istnieje sekretny sposób na osiągnięcie takiego wyniku nawet z dość suchej ryby, teraz podzielę się nim z wami.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 34 % 11 g
165 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciastka rybne z keta? Jednym z sekretów soczystych i miękkich kotletów jest dodanie namoczonego chleba do mielonego mięsa. Do tego najlepiej nadaje się biały chleb, zrobiłem na drutach Bochenek. Pokrój chleb na kawałki i polej mlekiem. Odstaw na 10 minut do namoczenia. Od czasu do czasu obracaj kawałki, aby równomiernie namoczyć chleb.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do kotletów lepiej jest użyć schłodzonego fileta, ale jeśli masz, tak jak ja, zamrożony, należy go całkowicie rozmrozić. Prawidłowo rozmrażaj rybę, w tym celu przenieś ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. W ten sposób przydatne substancje i właściwa konsystencja filetów zostaną zachowane w jak największym stopniu. Rozmrożony filet z Kety pokroić na małe kawałki i zrobić z niego mięso mielone. Możesz użyć maszynki do mięsa, możesz w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę i marchewkę obrać, opłukać, pokroić na kawałki, a także posiekać maszynką do mięsa lub w blenderze. To drugi sekret delikatnych ciast rybnych-marchewki w kompozycji. Sprawi, że kotlety będą nie tylko bardziej soczyste, ale także nadadzą im piękny kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mielonej ryby dodaj dwa jajka, posiekaną cebulę i marchewkę. Posiekaj spuchnięty Bochenek rękami lub w blenderze, Wyślij do mięsa mielonego. Sól, pieprz, wymieszaj. Uformuj kotlety, zwiń w mąkę, smaż na gorącej patelni z dodatkiem oleju roślinnego, z każdej strony przez dwie minuty, a następnie przykryj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Lepiej jest używać patelni z powłoką nieprzywierającą. Smacznego!

kotlety z Kety zostały ugotowane po raz pierwszy, myślałem, że okażą się suche, ale dzięki odpowiedniemu rozmrażaniu, a także dodaniu cebuli i marchwi, okazują się delikatne i soczyste. Jeśli przestrzegasz prawidłowego odżywiania, możesz zastąpić Bochenek bułką pełnoziarnistą i smażyć kotlety z minimalną ilością oleju, w tym przypadku potrzebujesz dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą. Takie kotlety będą dobrze komponować się z tłuczonymi ziemniakami, sałatką ze świeżych warzyw, makaronem, ryżem, bulgurem , kaszą gryczaną, opcji jest wiele, wybierz według własnego gustu. Można do nich przygotować sos-pomidorowy, kremowy, ze śmietany z posiekanym czosnkiem i ziołami, z musztardą również będzie pyszny. Przepis jest bardzo udany, na pewno będę nadal gotować takie kotlety, zwłaszcza, że bardzo podobały mi się moje domowe. 

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Keta świeża - 138   kcal/100g
  • Keta solona - 184   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy