skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciastka rybne z keta? Jednym z sekretów soczystych i miękkich kotletów jest dodanie namoczonego chleba do mielonego mięsa. Do tego najlepiej nadaje się biały chleb, zrobiłem na drutach Bochenek. Pokrój chleb na kawałki i polej mlekiem. Odstaw na 10 minut do namoczenia. Od czasu do czasu obracaj kawałki, aby równomiernie namoczyć chleb.
Krok 2:
Do kotletów lepiej jest użyć schłodzonego fileta, ale jeśli masz, tak jak ja, zamrożony, należy go całkowicie rozmrozić. Prawidłowo rozmrażaj rybę, w tym celu przenieś ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. W ten sposób przydatne substancje i właściwa konsystencja filetów zostaną zachowane w jak największym stopniu. Rozmrożony filet z Kety pokroić na małe kawałki i zrobić z niego mięso mielone. Możesz użyć maszynki do mięsa, możesz w blenderze.
Krok 3:
Cebulę i marchewkę obrać, opłukać, pokroić na kawałki, a także posiekać maszynką do mięsa lub w blenderze. To drugi sekret delikatnych ciast rybnych-marchewki w kompozycji. Sprawi, że kotlety będą nie tylko bardziej soczyste, ale także nadadzą im piękny kolor.
Krok 4:
Do mielonej ryby dodaj dwa jajka, posiekaną cebulę i marchewkę. Posiekaj spuchnięty Bochenek rękami lub w blenderze, Wyślij do mięsa mielonego. Sól, pieprz, wymieszaj. Uformuj kotlety, zwiń w mąkę, smaż na gorącej patelni z dodatkiem oleju roślinnego, z każdej strony przez dwie minuty, a następnie przykryj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Lepiej jest używać patelni z powłoką nieprzywierającą. Smacznego!
kotlety z Kety zostały ugotowane po raz pierwszy, myślałem, że okażą się suche, ale dzięki odpowiedniemu rozmrażaniu, a także dodaniu cebuli i marchwi, okazują się delikatne i soczyste. Jeśli przestrzegasz prawidłowego odżywiania, możesz zastąpić Bochenek bułką pełnoziarnistą i smażyć kotlety z minimalną ilością oleju, w tym przypadku potrzebujesz dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą. Takie kotlety będą dobrze komponować się z tłuczonymi ziemniakami, sałatką ze świeżych warzyw, makaronem, ryżem, bulgurem , kaszą gryczaną, opcji jest wiele, wybierz według własnego gustu. Można do nich przygotować sos-pomidorowy, kremowy, ze śmietany z posiekanym czosnkiem i ziołami, z musztardą również będzie pyszny. Przepis jest bardzo udany, na pewno będę nadal gotować takie kotlety, zwłaszcza, że bardzo podobały mi się moje domowe.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Keta świeża - 138 kcal/100g
- Keta solona - 184 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g