stek z pstrąga na patelni

spróbuj ugotować tę niesamowicie pyszną rybę! Stek z pstrąga na patelni to niezwykle proste, ale jednocześnie bardzo zdrowe danie, zawierające magazyn witamin i minerałów przydatnych dla organizmu. To danie przygotowuje się dość szybko, zwłaszcza jeśli podstawą są gotowe pokrojone steki rybne.
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 18 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 6 % 2 g
181 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Do tego dania potrzebujesz tylko filetów rybnych, które należy pokroić na steki o tym samym rozmiarze i grubości nie większej niż 2 cm, aby uprościć ten proces, możesz kupić gotowe steki z pstrąga w sklepie. Następnie należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z łuski, jeśli jest dostępna, i wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. W przypadku, gdy pstrąg został zamrożony, należy go naturalnie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

2. W osobnym pojemniku wymieszaj cukier, sól i czarny świeżo zmielony pieprz.

3. Postaw patelnię z nieprzywierającą powłoką na ogniu, wlej do niej bardzo mało bezwonnego oleju roślinnego (czerwona ryba sama w sobie jest dość tłusta) i podgrzej. Następnie wrzuć gałązki świeżego rozmarynu i tymianku do rozgrzanego do czerwoności oleju, uprzednio umyte pod bieżącą wodą i wysuszone na ręczniku. Podgrzewaj przyprawy przez minutę.

4. Następnie, bez wyjmowania rozmarynu i tymianku, włóż steki z pstrąga na patelnię. Posyp rybę mieszanką soli, cukru i czarnego pieprzu. Smaż pstrąga z jednej strony na złoty kolor przez 3 do 4 minut i odwróć steki na drugą stronę. Ponownie dopraw rybę pozostałymi przyprawami i smaż steki z drugiej strony przez około 3 minuty, aż będą apetyczne na złoty kolor.

5. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie ryby przez 3-4 minuty. Sprawdź steki rybne pod kątem gotowości - w tym celu przebij je ostrym końcem widelca lub nożem. Płyn wydobywający się z ryb powinien być klarowny. Jeśli sok rybny jest mętny, oznacza to, że ryba jest nadal surowa i należy ją usmażyć.

6. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś smażone steki z pstrąga na ładny talerz do serwowania. Jako dodatek możesz podać ryż gotowany na parze lub świeże warzywa. Udekoruj rybę plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Stek z pstrąga - 166   kcal/100g

Podobne przepisy