skład / składniki
metoda gotowania
1. Do tego dania potrzebujesz tylko filetów rybnych, które należy pokroić na steki o tym samym rozmiarze i grubości nie większej niż 2 cm, aby uprościć ten proces, możesz kupić gotowe steki z pstrąga w sklepie. Następnie należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z łuski, jeśli jest dostępna, i wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. W przypadku, gdy pstrąg został zamrożony, należy go naturalnie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
2. W osobnym pojemniku wymieszaj cukier, sól i czarny świeżo zmielony pieprz.
3. Postaw patelnię z nieprzywierającą powłoką na ogniu, wlej do niej bardzo mało bezwonnego oleju roślinnego (czerwona ryba sama w sobie jest dość tłusta) i podgrzej. Następnie wrzuć gałązki świeżego rozmarynu i tymianku do rozgrzanego do czerwoności oleju, uprzednio umyte pod bieżącą wodą i wysuszone na ręczniku. Podgrzewaj przyprawy przez minutę.
4. Następnie, bez wyjmowania rozmarynu i tymianku, włóż steki z pstrąga na patelnię. Posyp rybę mieszanką soli, cukru i czarnego pieprzu. Smaż pstrąga z jednej strony na złoty kolor przez 3 do 4 minut i odwróć steki na drugą stronę. Ponownie dopraw rybę pozostałymi przyprawami i smaż steki z drugiej strony przez około 3 minuty, aż będą apetyczne na złoty kolor.
5. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie ryby przez 3-4 minuty. Sprawdź steki rybne pod kątem gotowości - w tym celu przebij je ostrym końcem widelca lub nożem. Płyn wydobywający się z ryb powinien być klarowny. Jeśli sok rybny jest mętny, oznacza to, że ryba jest nadal surowa i należy ją usmażyć.
6. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś smażone steki z pstrąga na ładny talerz do serwowania. Jako dodatek możesz podać ryż gotowany na parze lub świeże warzywa. Udekoruj rybę plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Stek z pstrąga - 166 kcal/100g