skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Mięso mielone można owinąć samodzielnie ze świeżego mięsa, polędwicy wołowej. I możesz użyć gotowego mięsa mielonego, przygotowanego wcześniej lub zakupionego w sklepie.
Krok 2:
Myjemy ryż, kilkakrotnie zmieniając wodę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do połowy ugotowanej, spuszczamy wodę, myjemy ryż w czystej zimnej wodzie. Wrzuć ryż do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.
Krok 5:
Do miski z mięsem mielonym dodaj ryż, połowę posiekanej cebuli, przyprawy: sól i czarny pieprz, wbij jajko kurze. Masę dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji mięsa mielonego.
Krok 6:
Weź mięso mielone łyżką, włóż do talerza z mąką (możesz użyć bułki tartej), uformuj małe kulki. Wlej olej roślinny na patelnię. Patelnię należy użyć głęboko i z grubym dnem lub rondlem. Rozgrzewamy go.
Krok 7:
Smażyć klopsiki na złoty kolor po obu stronach, obracając je szpatułką. Usuń je z patelni.
Krok 8:
Na pozostałym oleju na patelni rozłóż pozostałą posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smażyć warzywa, aż cebula będzie przezroczysta i marchewka będzie miękka.
Krok 9:
Wyślij pastę pomidorową na patelnię ze smażonymi warzywami lub posiekanymi lub zmiażdżonymi świeżymi pomidorami. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj składniki i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
Krok 10:
Klopsiki wysyłamy na patelnię z sosem, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut z lekko otwartą pokrywką. Wyłącz ogień.
Krok 11:
Klopsiki są gotowe. Podawaj danie z przystawką do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g