klopsiki wołowe

bardzo smaczne, soczyste danie mięsne z sosem dla całej rodziny. Klopsiki wołowe to uniwersalne danie, które łączy się z prawie każdym dodatkiem: makaronem, płatkami zbożowymi, tłuczonymi ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw. Klopsiki z sosem, w przeciwieństwie do wielu innych dań mięsnych, po wtórnym podgrzaniu nie tracą smaku. Można je podawać drugiego dnia po przygotowaniu na lunch lub kolację dla całej rodziny. A dzięki ryżowi w składzie takie danie można nazwać ekonomicznym i niedrogim, ponieważ nie potrzeba dużo mięsa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 28 % 8 g
166 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Mięso mielone można owinąć samodzielnie ze świeżego mięsa, polędwicy wołowej. I możesz użyć gotowego mięsa mielonego, przygotowanego wcześniej lub zakupionego w sklepie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy ryż, kilkakrotnie zmieniając wodę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do połowy ugotowanej, spuszczamy wodę, myjemy ryż w czystej zimnej wodzie. Wrzuć ryż do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do miski z mięsem mielonym dodaj ryż, połowę posiekanej cebuli, przyprawy: sól i czarny pieprz, wbij jajko kurze. Masę dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji mięsa mielonego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź mięso mielone łyżką, włóż do talerza z mąką (możesz użyć bułki tartej), uformuj małe kulki. Wlej olej roślinny na patelnię. Patelnię należy użyć głęboko i z grubym dnem lub rondlem. Rozgrzewamy go.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć klopsiki na złoty kolor po obu stronach, obracając je szpatułką. Usuń je z patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na pozostałym oleju na patelni rozłóż pozostałą posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smażyć warzywa, aż cebula będzie przezroczysta i marchewka będzie miękka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij pastę pomidorową na patelnię ze smażonymi warzywami lub posiekanymi lub zmiażdżonymi świeżymi pomidorami. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj składniki i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Klopsiki wysyłamy na patelnię z sosem, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut z lekko otwartą pokrywką. Wyłącz ogień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Klopsiki są gotowe. Podawaj danie z przystawką do smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy