skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z grzybami, ananasami i serem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Mięso wieprzowe umyć, osuszyć i pokroić w talerze. Możesz wziąć wieprzowinę z dowolnej części tuszy (szynka, polędwica, karbonada itp.). Mam chudą część szynki.
Krok 3:
W razie potrzeby możesz wstępnie marynować wieprzowinę. Dzięki temu okaże się bardziej soczysty i aromatyczny, co wpłynie na ostateczny smak całej sałatki. Jeśli nie ma czasu i chęci marynowania mięsa, możesz pominąć kroki 3-4.
Krok 4:
Włóż wieprzowinę do miski, wlej olej roślinny i sos sojowy. Dodaj suchy czosnek i zmielony pieprz i wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 30-40 minut, a jeśli to możliwe, lepiej na noc.
Krok 5:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Krok 6:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Ananasy wyjmij z syropu i osusz. Następnie pokrój w drobną kostkę. Jeśli syrop pozostanie w ananasach, sok może się wyróżnić z gotowej sałatki.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wybrać odmiany sera według własnych upodobań. Mam zwykły rosyjski ser, ale możesz użyć mozzarelli, suluguni itp.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż grzyby na złoty kolor. Na koniec posyp solą i pieprzem.
Krok 10:
Przywróć patelnię do ognia. Połóż wieprzowinę razem z marynatą i smaż na dużym ogniu, aż będzie ugotowana ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 11:
Następnie schłodź smażone mięso i pokrój w paski.
Krok 12:
Możesz wymieszać wszystkie składniki w salaterce. Ale piękniej będzie, jeśli ułożysz sałatkę warstwami. Ustaw pierścień do gotowania na naczyniu (średnica 16-18 cm). Połóż smażoną wieprzowinę na dnie i ubij. Polej majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.
Krok 13:
Ułóż ananasy w puszkach w następnej warstwie i polej je również majonezem.
Krok 14:
Następnie ułóż smażone grzyby. Nie jest konieczne smarowanie ich majonezem. Możesz zastąpić smażone grzyby marynowanymi.
Krok 15:
Grzyby posyp tartym serem i polej majonezem.
Krok 16:
Ułóż paprykę ostatnią warstwą. Wybierz kolor papryki według własnego uznania. Możesz zastąpić paprykę drobno posiekanymi pomidorami(lepiej usunąć część nasion).
Krok 17:
Przed podaniem pozostaw sałatkę na 1-2 godziny w lodówce. Następnie zdejmij pierścień kulinarny, udekoruj sałatkę grzybami i ziołami. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g