Sałatka grzyby ananas ser

z prostych produktów, o niezwykłym i jasnym smaku! Sałatka z grzybów, ananasa i sera jest świąteczna i bardzo smaczna. Uformowany warstwami wygląda jasno, elegancko, co oznacza, że ozdobi każdy stół i zostanie zapamiętany przez wszystkich gości! Grzyby dla niego można wziąć smażone, marynowane lub surowe.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 59 % 19 g
węglowodany 16 % 5 g
212 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z grzybami, ananasami i serem? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso wieprzowe umyć, osuszyć i pokroić w talerze. Możesz wziąć wieprzowinę z dowolnej części tuszy (szynka, polędwica, karbonada itp.). Mam chudą część szynki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W razie potrzeby możesz wstępnie marynować wieprzowinę. Dzięki temu okaże się bardziej soczysty i aromatyczny, co wpłynie na ostateczny smak całej sałatki. Jeśli nie ma czasu i chęci marynowania mięsa, możesz pominąć kroki 3-4.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż wieprzowinę do miski, wlej olej roślinny i sos sojowy. Dodaj suchy czosnek i zmielony pieprz i wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 30-40 minut, a jeśli to możliwe, lepiej na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ananasy wyjmij z syropu i osusz. Następnie pokrój w drobną kostkę. Jeśli syrop pozostanie w ananasach, sok może się wyróżnić z gotowej sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wybrać odmiany sera według własnych upodobań. Mam zwykły rosyjski ser, ale możesz użyć mozzarelli, suluguni itp.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż grzyby na złoty kolor. Na koniec posyp solą i pieprzem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przywróć patelnię do ognia. Połóż wieprzowinę razem z marynatą i smaż na dużym ogniu, aż będzie ugotowana ze wszystkich stron na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie schłodź smażone mięso i pokrój w paski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz wymieszać wszystkie składniki w salaterce. Ale piękniej będzie, jeśli ułożysz sałatkę warstwami. Ustaw pierścień do gotowania na naczyniu (średnica 16-18 cm). Połóż smażoną wieprzowinę na dnie i ubij. Polej majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż ananasy w puszkach w następnej warstwie i polej je również majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie ułóż smażone grzyby. Nie jest konieczne smarowanie ich majonezem. Możesz zastąpić smażone grzyby marynowanymi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Grzyby posyp tartym serem i polej majonezem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż paprykę ostatnią warstwą. Wybierz kolor papryki według własnego uznania. Możesz zastąpić paprykę drobno posiekanymi pomidorami(lepiej usunąć część nasion).

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przed podaniem pozostaw sałatkę na 1-2 godziny w lodówce. Następnie zdejmij pierścień kulinarny, udekoruj sałatkę grzybami i ziołami. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy