paszteciki z mąki żytniej bez drożdży w piekarniku

bardzo proste, od zwykłych produktów, święto każdego dnia! Pieczenie ciast z mąki żytniej bez drożdży w piekarniku nie będzie trudne. Ciasto z najbardziej konwencjonalnych produktów jest gotowe w ciągu kilku minut. Z powodzeniem łączy się z każdym pikantnym nadzieniem! Niezwykłe i bardzo smaczne! Zdrowsze niż tradycyjne wypieki!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 36 % 15 g
węglowodany 45 % 19 g
241 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec paszteciki z mąki żytniej bez drożdży? Najpierw zrób nadzienie. Przygotuj do tego niezbędne produkty. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Mam mielonego fileta z kurczaka,ale możesz wziąć gotowy sklep.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni lekko podgrzej olej roślinny. Podsmaż przygotowaną cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść mięso mielone na patelni. Podsmaż mięso mielone z cebulą na średnim ogniu, mieszając i ugniatając grudki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż mięso mielone przez około 15 minut. W połowie gotowania posolić mięso mielone, dodać kolendrę (lub dowolne przyprawy i przyprawy według uznania), wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadzienie jest gotowe. Pozwól jej ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy nadzienie ostygnie, zrób ciasto. Weź wodę o zwykłej temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz mąkę żytnią i pszenną z solą. W odpowiedniej misce przesiej mąkę przez sito, aby ciasto było gładkie i delikatne. Mąka ma różne właściwości i może wymagać więcej lub mniej. Dlatego około 2 łyżki. l odłóż mąkę, może być potrzebna podczas wyrabiania ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W mące zrób zagłębienie, dodaj wodę i olej roślinny. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Jeśli ciasto jest nadal lepkie, dodaj odłożoną mąkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniataj umiarkowanie strome, miękkie, lekko maślane ciasto. Zawiń go w czystą torbę i pozostaw na stole na 15 minut. Gluten rozproszy się, a ciasto będzie bardziej giętkie i delikatne w pracy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na kilka równych części, których ilość zależy od pożądanej wielkości pasztecików. Zwiń każdą część ciasta w Kolobok.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj bułkę w okrągłą tortillę o grubości około 0,5 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż nadzienie na połowie tortilli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj nadzienie drugą połową tortilli, tworząc pasztecik. Dobrze połącz krawędzie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Możesz skręcić krawędzie ciasta lub pozostawić zwykłą szczyptę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podobnie uformuj wszystkie placki, połóż je na blasze wyłożonej pergaminem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W małej misce ubij żółtko łyżką mleka, aż będzie gładkie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj placki żytnie ubitym żółtkiem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz placki w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 20 minut, aż będą lekko rumiane. Dostosuj czas pieczenia w oparciu o charakterystykę działania piekarnika.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Paszteciki z mąki żytniej są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

nadzienie do ciast z mąki żytniej może być dowolne, na przykład tłuczone ziemniaki, zielona cebula z jajkiem itp. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy