skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec paszteciki z mąki żytniej bez drożdży? Najpierw zrób nadzienie. Przygotuj do tego niezbędne produkty. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Mam mielonego fileta z kurczaka,ale możesz wziąć gotowy sklep.
Krok 2:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Na patelni lekko podgrzej olej roślinny. Podsmaż przygotowaną cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka.
Krok 4:
Umieść mięso mielone na patelni. Podsmaż mięso mielone z cebulą na średnim ogniu, mieszając i ugniatając grudki.
Krok 5:
Smaż mięso mielone przez około 15 minut. W połowie gotowania posolić mięso mielone, dodać kolendrę (lub dowolne przyprawy i przyprawy według uznania), wymieszać.
Krok 6:
Nadzienie jest gotowe. Pozwól jej ostygnąć.
Krok 7:
Gdy nadzienie ostygnie, zrób ciasto. Weź wodę o zwykłej temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Połącz mąkę żytnią i pszenną z solą. W odpowiedniej misce przesiej mąkę przez sito, aby ciasto było gładkie i delikatne. Mąka ma różne właściwości i może wymagać więcej lub mniej. Dlatego około 2 łyżki. l odłóż mąkę, może być potrzebna podczas wyrabiania ciasta.
Krok 9:
W mące zrób zagłębienie, dodaj wodę i olej roślinny. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Jeśli ciasto jest nadal lepkie, dodaj odłożoną mąkę.
Krok 10:
Ugniataj umiarkowanie strome, miękkie, lekko maślane ciasto. Zawiń go w czystą torbę i pozostaw na stole na 15 minut. Gluten rozproszy się, a ciasto będzie bardziej giętkie i delikatne w pracy.
Krok 11:
Podziel ciasto na kilka równych części, których ilość zależy od pożądanej wielkości pasztecików. Zwiń każdą część ciasta w Kolobok.
Krok 12:
Rozwałkuj bułkę w okrągłą tortillę o grubości około 0,5 cm.
Krok 13:
Połóż nadzienie na połowie tortilli.
Krok 14:
Przykryj nadzienie drugą połową tortilli, tworząc pasztecik. Dobrze połącz krawędzie.
Krok 15:
Możesz skręcić krawędzie ciasta lub pozostawić zwykłą szczyptę.
Krok 16:
Podobnie uformuj wszystkie placki, połóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 17:
W małej misce ubij żółtko łyżką mleka, aż będzie gładkie.
Krok 18:
Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj placki żytnie ubitym żółtkiem.
Krok 19:
Piecz placki w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 20 minut, aż będą lekko rumiane. Dostosuj czas pieczenia w oparciu o charakterystykę działania piekarnika.
Krok 20:
Paszteciki z mąki żytniej są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
nadzienie do ciast z mąki żytniej może być dowolne, na przykład tłuczone ziemniaki, zielona cebula z jajkiem itp.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g