domowy sos dolmio na zimę

niesamowity smak i łatwość przygotowania. SOS Dolmio na zimę jest odpowiedni do każdego dania. Podawaj z mięsem lub rybą, z dowolnym dodatkiem, zwłaszcza makaronem, a nawet po prostu posmaruj chleb-będzie pyszny – I może stać się podstawą dla innych sosów i różnych potraw i przekąsek.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 45 % 5 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Spłucz wszystkie potrzebne składniki-oczyść je i podpal patelnię z olejem. Podczas rozgrzewania drobno posiekaj grzyby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie w ten sposób zmielimy bakłażana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę cienko i drobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli olej zostanie podgrzany, wyślemy tutaj cebulę. Jeśli jest druga patelnia, smaż w niej, podgrzewając olej, grzyby od kwadransa. Mieszamy! Jeśli nie ma drugiej patelni lub masz małą porcję, smaż grzyby razem z cebulą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażone grzyby i cebula po 15 minutach połącz z kostkami bakłażana. Mieszając, smażyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie zmiażdżymy czosnek za pomocą improwizowanych środków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj pomidory.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A następnie wyślij kawałki pomidora do blendera. Potrzebujemy soku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiażdżymy mniejszy pieprz i wyślemy go wraz z sokiem, solą, zmiażdżonym czosnkiem i lavrushką do pozostałych warzyw. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gdy przyszły sos ostygnie, sterylizuj słoiki i pokrywki, wytrzyj masę w wygodny sposób.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie, doprowadzając go do wrzenia, wlej wrzącą formę do słoików. Przykryj pokrywkami, ale przekręć je, gdy sos trochę ostygnie. Niech to piękno stoi w lodówce.

i więcej porad

aby konsystencja dolmio była jeszcze delikatniejsza, usuń skórkę z pomidora, dwukrotnie zmiksuj całą gotową masę przed gotowaniem, a jeszcze lepiej-przepuść przez sito.

nie zapomnij mieszać podczas gotowania, w przeciwnym razie sos się spali, a Twoja praca będzie daremna.

po ugotowaniu dolmio nie można go przekręcać pokrywkami - będzie dobrze stać, jeśli dodasz 1 łyżeczkę do tej porcji. ocet pod koniec gotowania. W lodówce to piękno będzie trwać długo.

zamiast bakłażana lub grzybów możesz wybrać inne składniki.

W ten sposób można również zmieniać liczbę składników i przypraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy