skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Spłucz wszystkie potrzebne składniki-oczyść je i podpal patelnię z olejem. Podczas rozgrzewania drobno posiekaj grzyby.
Krok 2:
Dokładnie w ten sposób zmielimy bakłażana.
Krok 3:
Pokrój cebulę cienko i drobno.
Krok 4:
Jeśli olej zostanie podgrzany, wyślemy tutaj cebulę. Jeśli jest druga patelnia, smaż w niej, podgrzewając olej, grzyby od kwadransa. Mieszamy! Jeśli nie ma drugiej patelni lub masz małą porcję, smaż grzyby razem z cebulą.
Krok 5:
Smażone grzyby i cebula po 15 minutach połącz z kostkami bakłażana. Mieszając, smażyć.
Krok 6:
Dodaj przyprawy do smaku.
Krok 7:
W międzyczasie zmiażdżymy czosnek za pomocą improwizowanych środków.
Krok 8:
Drobno posiekaj pomidory.
Krok 9:
A następnie wyślij kawałki pomidora do blendera. Potrzebujemy soku.
Krok 10:
Zmiażdżymy mniejszy pieprz i wyślemy go wraz z sokiem, solą, zmiażdżonym czosnkiem i lavrushką do pozostałych warzyw. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Krok 11:
Podczas gdy przyszły sos ostygnie, sterylizuj słoiki i pokrywki, wytrzyj masę w wygodny sposób.
Krok 12:
Następnie, doprowadzając go do wrzenia, wlej wrzącą formę do słoików. Przykryj pokrywkami, ale przekręć je, gdy sos trochę ostygnie. Niech to piękno stoi w lodówce.
i więcej porad
aby konsystencja dolmio była jeszcze delikatniejsza, usuń skórkę z pomidora, dwukrotnie zmiksuj całą gotową masę przed gotowaniem, a jeszcze lepiej-przepuść przez sito.
nie zapomnij mieszać podczas gotowania, w przeciwnym razie sos się spali, a Twoja praca będzie daremna.
po ugotowaniu dolmio nie można go przekręcać pokrywkami - będzie dobrze stać, jeśli dodasz 1 łyżeczkę do tej porcji. ocet pod koniec gotowania. W lodówce to piękno będzie trwać długo.
zamiast bakłażana lub grzybów możesz wybrać inne składniki.
W ten sposób można również zmieniać liczbę składników i przypraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g