ziemniaki z cukinią na patelni

te warzywa można podawać jako dodatek lub jako samodzielne danie. Teraz rozpoczął się sezon świeżych warzyw. A młoda cukinia, podobnie jak ziemniaki, jest czasami smaczniejsza, więc nadszedł czas, aby przygotować z nich różne ciekawe i smaczne dania. Oprócz ziemniaków możesz dodać świeże pomidory lub paprykę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 52 % 11 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do gotowania ziemniaków z cukinią na patelni potrzebujemy: ziemniaków (wskazane jest wybranie specjalnych odmian odpowiednich do smażenia), młodej cukinii z małymi nasionami i delikatnym miąższem, świeżego tymianku, masła (opcjonalnie), oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię dokładnie umyć, osuszyć. Jeśli warzywa są duże, pokrój je na ćwiartki, jeśli są małe-w półkola.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz ziemniaki, obierz i pokrój w średnie kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tymianek umyć, osuszyć i obrać liście z gałązek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż ziemniaki i smaż przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ziemniaki powinny się zrumienić ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukinię na patelnię do ziemniaków. Smaż wszystko razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy cukinia wypuści sok, warzywa posolić, pieprzyć i posypać listkami tymianku. Smaż przez kolejne 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na samym końcu dodaj kawałek masła na patelnię. Nie trzeba dodawać oleju, jeśli zauważysz, że warzywa są tak mocno nasycone tłuszczem, a olej roślinny nadal pozostaje na dnie patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 3-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe ziemniaki z cukinią na talerzach i podawaj natychmiast, gdy danie jest gorące. Smacznego!

cukinia jest teraz najtańsza, więc kupiłam ich dużo i codziennie gotuję nowe potrawy, łączę je tak szybko, jak to możliwe. Nawet zamachnął się na babeczkę czekoladową z cukinią. Ci, którzy próbowali, mówią, że jest pyszny. Dlatego na pewno sam ugotuję. Cóż, dopóki ręce nie dotarły do ciasta, taki ziemniak z mleczną młodą cukinią również zejdzie. Oczywiście nie babeczka czekoladowa, ale też bardzo smaczna.)

ziemniaki z cukinią nie mogą być smażone, ale duszone, dodając 200 ml wody na patelnię. Dzięki temu danie będzie mniej kaloryczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy