Stir Fry wieprzowina z warzywami

bardzo smaczne, bardzo proste, ze zwykłych produktów, po drugie! Stir Fry wieprzowe z warzywami jest łatwe i proste w przygotowaniu. Świetnie wygląda na każdym stole, nawet świątecznym. Danie jest bardzo jasne, spektakularne i niesamowicie smaczne. Idealnie komponuje się z gotowanym ryżem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 23 % 7 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Stir Fry z wieprzowiną z warzywami? Przygotuj składniki. W razie potrzeby rozmrozić wieprzowinę. Umyj i osusz warzywa. Wytrzyj pieczarki czystą, wilgotną szmatką. Lub możesz je również umyć i wysuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w kostkę w poprzek włókien. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć inne mięso lub drób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój grzyby na talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń nasiona z papryki. Pokrój miąższ na kostki. Wskazane jest stosowanie papryki w różnych kolorach - dzięki temu danie okaże się jaśniejsze i piękniejsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój również łodygę selera w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj potrawy do sosu. W osobnej misce wymieszaj: sos sojowy, ocet jabłkowy i skrobię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do sosu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną do czerwoności patelnię z grubym dnem i smaż wieprzowinę na dużym ogniu w kilku krokach. Na patelni powinno być trochę mięsa, aby kawałki były dobrze usmażone, ale nie miały czasu na wydzielenie dużej ilości soku. Przenieś mięso na talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na wolnej patelni w ten sam sposób, w kilku krokach, smaż grzyby przez 2-3 minuty na każde wejście, w razie potrzeby dodając olej roślinny. Przenieś smażone grzyby do mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Szybko podsmaż seler, aż pojawi się złoty kolor. Przenieś do głównych, gotowych produktów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podobnie podsmaż marchewki i dodaj je do mięsa, grzybów i warzyw.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie smaż paprykę w częściach przez 2 minuty na partię.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po usmażeniu ostatniej partii papryki włóż wcześniej smażone mięso z grzybami i warzywami na patelnię.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Szybko polej warzywa przygotowanym sosem. Smaż wszystko na dużym ogniu, mieszając, 1 minutę. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj naczynie na gorąco. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy