skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Stir Fry z wieprzowiną z warzywami? Przygotuj składniki. W razie potrzeby rozmrozić wieprzowinę. Umyj i osusz warzywa. Wytrzyj pieczarki czystą, wilgotną szmatką. Lub możesz je również umyć i wysuszyć.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w kostkę w poprzek włókien. Zamiast wieprzowiny możesz wziąć inne mięso lub drób.
Krok 3:
Pokrój grzyby na talerze.
Krok 4:
Usuń nasiona z papryki. Pokrój miąższ na kostki. Wskazane jest stosowanie papryki w różnych kolorach - dzięki temu danie okaże się jaśniejsze i piękniejsze.
Krok 5:
Obierz marchewki i pokrój w paski.
Krok 6:
Pokrój również łodygę selera w paski.
Krok 7:
Przygotuj potrawy do sosu. W osobnej misce wymieszaj: sos sojowy, ocet jabłkowy i skrobię.
Krok 8:
Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do sosu.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną do czerwoności patelnię z grubym dnem i smaż wieprzowinę na dużym ogniu w kilku krokach. Na patelni powinno być trochę mięsa, aby kawałki były dobrze usmażone, ale nie miały czasu na wydzielenie dużej ilości soku. Przenieś mięso na talerz.
Krok 11:
Na wolnej patelni w ten sam sposób, w kilku krokach, smaż grzyby przez 2-3 minuty na każde wejście, w razie potrzeby dodając olej roślinny. Przenieś smażone grzyby do mięsa.
Krok 12:
Szybko podsmaż seler, aż pojawi się złoty kolor. Przenieś do głównych, gotowych produktów.
Krok 13:
Podobnie podsmaż marchewki i dodaj je do mięsa, grzybów i warzyw.
Krok 14:
Następnie smaż paprykę w częściach przez 2 minuty na partię.
Krok 15:
Po usmażeniu ostatniej partii papryki włóż wcześniej smażone mięso z grzybami i warzywami na patelnię.
Krok 16:
Szybko polej warzywa przygotowanym sosem. Smaż wszystko na dużym ogniu, mieszając, 1 minutę. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj naczynie na gorąco. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g