skład / składniki
Metoda gotowania
1. Obierz marchewki i buraki, pokrój losowo, posiekaj blenderem. Przenieś masę do miski, wlej czosnek w proszku i suche przyprawy: tymianek, bazylię i oregano. Drobno posiekaj koperek nożem, włóż do mielonego warzywa, dodaj połowę kaszy manny, sól do smaku, wymieszaj.
2. Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotlety, panierujemy je w pozostałej kaszy manny i smażymy na niewielkiej ilości oleju roślinnego.
3. Cebulę rozkładamy na talerze (nie kroimy , ale usuwamy talerze jak liście kapusty), wkładamy do miski, posypujemy octem winnym, odstawiamy na 5 minut.
4. Tymczasem bułki do burgera przecinamy na pół, suszymy na suchej patelni lub w piekarniku.
5. Podstawę smarujemy keczupem, układamy liście sałaty, następnie kotlet warzywny, na kotlecie kładziemy kawałek pomidora, lekko solimy i pieprzymy, pokrywamy pomidora rukolą, kolendrą i marynowaną cebulą, przykrywamy drugą połówką bułki.
6. W ten sposób zbieramy Pozostałe hamburgery, podajemy na stole do herbaty lub kawy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g