Burger wegetariański

Przygotuj zdrową przekąskę! Rodzina to doceni! Wegetariański burger z kotletem marchewkowo-buraczanym jest tak pyszny, że nie można się oderwać! Taki Burger można zjeść lub podać na śniadanie na herbatę. Aby przygotować to danie, weź wstępnie upieczone warzywa, możesz je upiec bezpośrednio przed gotowaniem lub dzień wcześniej. Keczup może być używany zarówno w domu, jak i zakupiony, ten pierwszy jest znacznie bardziej przydatny.
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 75 % 24 g
131 kcal
IG: 17 / 74 / 9

Metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Obierz marchewki i buraki, pokrój losowo, posiekaj blenderem. Przenieś masę do miski, wlej czosnek w proszku i suche przyprawy: tymianek, bazylię i oregano. Drobno posiekaj koperek nożem, włóż do mielonego warzywa, dodaj połowę kaszy manny, sól do smaku, wymieszaj.

2. Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotlety, panierujemy je w pozostałej kaszy manny i smażymy na niewielkiej ilości oleju roślinnego.

3. Cebulę rozkładamy na talerze (nie kroimy , ale usuwamy talerze jak liście kapusty), wkładamy do miski, posypujemy octem winnym, odstawiamy na 5 minut.

4. Tymczasem bułki do burgera przecinamy na pół, suszymy na suchej patelni lub w piekarniku.

5. Podstawę smarujemy keczupem, układamy liście sałaty, następnie kotlet warzywny, na kotlecie kładziemy kawałek pomidora, lekko solimy i pieprzymy, pokrywamy pomidora rukolą, kolendrą i marynowaną cebulą, przykrywamy drugą połówką bułki.

6. W ten sposób zbieramy Pozostałe hamburgery, podajemy na stole do herbaty lub kawy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy