skład / składniki
metoda gotowania
z indyka można zrobić wiele pysznych potraw. Indyk jest słusznie uważany za jeden z najwyższej jakości i najzdrowszych rodzajów dietetycznego mięsa drobiowego. Zawiera wiele niezbędnych pierwiastków śladowych, witamin A i E. charakterystyczną cechą indyka jest to, że ma bardzo mało cholesterolu. Oznacza to, że mięso jest dobrze trawione i łatwo przyswajalne. A pod względem zawartości żelaza Indyk znacznie przewyższa mięso z kurczaka.
jednym ze sposobów przygotowania tak przydatnego produktu są delikatne i soczyste klopsiki.
1. Filet z indyka myjemy pod bieżącą wodą, suszymy. Następnie pokrój mięso na kawałki.
2. Obierz cebulę, pokrój na kilka części.
3. Zmiel indyka razem z cebulą za pomocą maszynki do mięsa.
4. Moja pietruszka, drobno posiekana nożem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.
5. Rozbij jajko na mięso mielone, dodaj czosnek i pietruszkę. Sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
6. Z mięsa mielonego tworzymy małe okrągłe kulki.
7. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, smaż na nim kliny po obu stronach, aż powstanie złoty kolor.
8. Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, wodę należy wziąć około 200-300 ml. dokładnie wymieszać.
9. Dodaj cukier do sosu, sól i dopraw do smaku czarnym pieprzem. Wzbogacamy suszoną posiekaną bazylią.
10. Wlej powstały sos do rondla, Wyślij do ognia. Gdy tylko sos się zagotuje, włóż do niego kliny, przykryj pokrywką.
11. Dusić kliny przez 20 minut.
podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g