biszkopty z indyka

oryginalne danie! Pyszne-polizasz palce! Klopsiki z indyka przypadną do gustu koneserom dań mięsnych. Są delikatne, soczyste, pachnące. Możesz podawać kliny z dowolnym dodatkiem do smaku. Odpowiednie są owsianki, tłuczone ziemniaki, świeże i duszone warzywa. Półfabrykaty na początku są smażone na oleju roślinnym. Możesz wziąć Słonecznik, kukurydzę lub oliwę z oliwek. Następnie biszkopty duszone są w sosie pomidorowym. Do sosu możesz wziąć zakupioną koncentrat pomidorowy lub domowy. Aby sos był aromatyczny, można go wzbogacić o pikantne zioła i przyprawy do smaku.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 15 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 13 % 3 g
109 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

z indyka można zrobić wiele pysznych potraw. Indyk jest słusznie uważany za jeden z najwyższej jakości i najzdrowszych rodzajów dietetycznego mięsa drobiowego. Zawiera wiele niezbędnych pierwiastków śladowych, witamin A i E. charakterystyczną cechą indyka jest to, że ma bardzo mało cholesterolu. Oznacza to, że mięso jest dobrze trawione i łatwo przyswajalne. A pod względem zawartości żelaza Indyk znacznie przewyższa mięso z kurczaka.

jednym ze sposobów przygotowania tak przydatnego produktu są delikatne i soczyste klopsiki.

1. Filet z indyka myjemy pod bieżącą wodą, suszymy. Następnie pokrój mięso na kawałki.

2. Obierz cebulę, pokrój na kilka części.

3. Zmiel indyka razem z cebulą za pomocą maszynki do mięsa.

4. Moja pietruszka, drobno posiekana nożem. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.

5. Rozbij jajko na mięso mielone, dodaj czosnek i pietruszkę. Sól i pieprz do smaku, wymieszaj.

6. Z mięsa mielonego tworzymy małe okrągłe kulki.

7. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, smaż na nim kliny po obu stronach, aż powstanie złoty kolor.

8. Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, wodę należy wziąć około 200-300 ml. dokładnie wymieszać.

9. Dodaj cukier do sosu, sól i dopraw do smaku czarnym pieprzem. Wzbogacamy suszoną posiekaną bazylią.

10. Wlej powstały sos do rondla, Wyślij do ognia. Gdy tylko sos się zagotuje, włóż do niego kliny, przykryj pokrywką.

11. Dusić kliny przez 20 minut.

podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy