marchewki w śmietanie w powolnej kuchence

jasne, słoneczne danie podnoszące na duchu! Marchewki w kwaśnej śmietanie w powolnej kuchence to zaskakująco prosty przepis na oryginalny dodatek warzywny z niesamowicie prostych składników, który idealnie pasuje do pieczonego mięsa, smażonego kurczaka lub gotowanej ryby. Ponadto taką pyszną i soczystą marchewkę można podać następnego dnia na zimno jako przekąskę lub sałatkę.
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 43 % 6 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

lepiej wybrać słodką marchewkę do tego dania, bez żadnych wad i zepsutych obszarów.

najpierw dokładnie umyj bulwy pod bieżącą wodą. Następnie obierz marchewki, odetnij końcówkę i korzeń bulwy i ponownie spłucz wodą. Następnie posiekaj marchewkę grubą tarką lub specjalną dyszą robota kuchennego.

obierz cebulę, umyj i pokrój w drobną kostkę.

Włącz Multicooker w tryb "Pieczenie" lub "smażenie", w zależności od modelu konkretnego multicookera i przewidzianych w nim funkcji. Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera i poczekaj, aż wystarczająco się nagrzeje. Następnie włóż posiekaną cebulę do miski. Smażyć przez 5-7 minut, aż będzie miękka konsystencja i złoty kolor.

następnie przenieś posiekaną marchewkę do miski Multicooker. Sól i pieprz do smaku, włóż liść laurowy. Dokładnie wymieszaj warzywa i przyprawy. Następnie przełączamy Multicooker w tryb "duszenie", ustawiamy czas gotowania na 40-60 minut (w zależności od mocy urządzenia), zamykamy Multicooker pokrywką.

po pół godzinie duszenia marchewki otwórz pokrywkę multicookera i dodaj śmietanę. Śmietanę do tego przepisu można przyjmować w dowolnym tłuszczu. Dokładnie wymieszaj marchewki ze śmietaną. Następnie ponownie zamknij powolną kuchenkę pokrywką i kontynuuj duszenie warzyw w śmietanie, aż ustawiony zegar wybranego trybu zadziała.

po wyłączeniu multicookera przenieś duszoną marchewkę na porcjowane talerze i podawaj jako dodatek do mięsa, drobiu lub ryb.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy