skład / składniki
metoda gotowania
lepiej wybrać słodką marchewkę do tego dania, bez żadnych wad i zepsutych obszarów.
najpierw dokładnie umyj bulwy pod bieżącą wodą. Następnie obierz marchewki, odetnij końcówkę i korzeń bulwy i ponownie spłucz wodą. Następnie posiekaj marchewkę grubą tarką lub specjalną dyszą robota kuchennego.
obierz cebulę, umyj i pokrój w drobną kostkę.
Włącz Multicooker w tryb "Pieczenie" lub "smażenie", w zależności od modelu konkretnego multicookera i przewidzianych w nim funkcji. Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera i poczekaj, aż wystarczająco się nagrzeje. Następnie włóż posiekaną cebulę do miski. Smażyć przez 5-7 minut, aż będzie miękka konsystencja i złoty kolor.
następnie przenieś posiekaną marchewkę do miski Multicooker. Sól i pieprz do smaku, włóż liść laurowy. Dokładnie wymieszaj warzywa i przyprawy. Następnie przełączamy Multicooker w tryb "duszenie", ustawiamy czas gotowania na 40-60 minut (w zależności od mocy urządzenia), zamykamy Multicooker pokrywką.
po pół godzinie duszenia marchewki otwórz pokrywkę multicookera i dodaj śmietanę. Śmietanę do tego przepisu można przyjmować w dowolnym tłuszczu. Dokładnie wymieszaj marchewki ze śmietaną. Następnie ponownie zamknij powolną kuchenkę pokrywką i kontynuuj duszenie warzyw w śmietanie, aż ustawiony zegar wybranego trybu zadziała.
po wyłączeniu multicookera przenieś duszoną marchewkę na porcjowane talerze i podawaj jako dodatek do mięsa, drobiu lub ryb.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g