skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować kawior z niebieskiego na zimę, przygotuj bakłażany, pomidory, cebulę, słodką paprykę, marchewkę. Będziesz także potrzebował soli, octu 9%, cukru granulowanego, bezwonnego oleju roślinnego. Z przypraw możesz dodać trochę czarnego mielonego pieprzu, mielonej papryki.
Krok 2:
Bakłażany opłucz, odetnij końcówki, pokrój miąższ w kostkę, Posol, wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut,aby pozbyć się ewentualnej goryczy. Opłucz bakłażany pod bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć i lekko osusz kostki bakłażana.
Krok 3:
Na patelni dodaj 2 łyżki. olej roślinny, smaż posiekany bakłażan, aż lekko się zrumieni i lekko zmięknie.
Krok 4:
Przenieś smażony bakłażan na patelnię.
Krok 5:
Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce, usmaż z 2-3 łyżkami. l olej do miękkości i przełóż na patelnię do bakłażana.
Krok 6:
Powinieneś zrobić to samo ze słodką papryką: umyj, oczyść, pokrój miąższ na kwadraty, lekko usmaż i dodaj do rondla do reszty warzyw.
Krok 7:
I pozostaje tylko cebula. Podobnie: obierz, pokrój w kostkę, usmaż, połącz z warzywami.
Krok 8:
Dodaj sól, cukier granulowany, przyprawy do smaku do rondla. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Warzywa powinny stać się miękkie, wymieniać smaki i nabrać struktury kawioru. Pod koniec gotowania dodaj ocet do warzyw. Wymieszać.
Krok 9:
Natychmiast umieść gorący kawior z niebieskiego na zimę w sterylnych słoikach (z określonej liczby produktów uzyskuje się 2-2,5 litra kawioru). Natychmiast zamykamy słoiki sterylnymi pokrywkami. Odwróć puszki do góry nogami, przykryj ciepłą chusteczką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g