kawior z niebieskiego na zimę

Jasny zbiór warzyw na zimę! Pamiętaj, aby ugotować! Niebieski kawior na zimę jest dobry, ponieważ otwierając słoik takiego kawioru w zimnych porach roku, możesz cieszyć się smakiem niezależnej przekąski, a także stać się właścicielem doskonałego dodatku do większości gorących i zimnych dań głównych. Kawior ma bogaty smak, ponieważ zawiera wiele składników. Bogaty smak jesiennych warzyw zapewni nie mniej bogaty smak takiego niebieskiego kawioru na zimę.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kawior z niebieskiego na zimę, przygotuj bakłażany, pomidory, cebulę, słodką paprykę, marchewkę. Będziesz także potrzebował soli, octu 9%, cukru granulowanego, bezwonnego oleju roślinnego. Z przypraw możesz dodać trochę czarnego mielonego pieprzu, mielonej papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany opłucz, odetnij końcówki, pokrój miąższ w kostkę, Posol, wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut,aby pozbyć się ewentualnej goryczy. Opłucz bakłażany pod bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć i lekko osusz kostki bakłażana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni dodaj 2 łyżki. olej roślinny, smaż posiekany bakłażan, aż lekko się zrumieni i lekko zmięknie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś smażony bakłażan na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce, usmaż z 2-3 łyżkami. l olej do miękkości i przełóż na patelnię do bakłażana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinieneś zrobić to samo ze słodką papryką: umyj, oczyść, pokrój miąższ na kwadraty, lekko usmaż i dodaj do rondla do reszty warzyw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I pozostaje tylko cebula. Podobnie: obierz, pokrój w kostkę, usmaż, połącz z warzywami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól, cukier granulowany, przyprawy do smaku do rondla. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Warzywa powinny stać się miękkie, wymieniać smaki i nabrać struktury kawioru. Pod koniec gotowania dodaj ocet do warzyw. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Natychmiast umieść gorący kawior z niebieskiego na zimę w sterylnych słoikach (z określonej liczby produktów uzyskuje się 2-2,5 litra kawioru). Natychmiast zamykamy słoiki sterylnymi pokrywkami. Odwróć puszki do góry nogami, przykryj ciepłą chusteczką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy