leniwe kotlety na patelni

kotlety z mielonego fileta z kurczaka i cebuli o smaku świeżych ziół. Leniwe kotlety najlepiej przyrządzać z filetów z kurczaka, ponieważ mięso jest bardziej miękkie. W przeciwieństwie do zwykłych kotletów, leniwe są znacznie delikatniejsze i łatwiej je smażyć.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 16 % 5 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

te kotlety zostały nazwane leniwymi tylko dlatego, że mięso nie jest bite młotkiem, ale krojone w małe kostki. I są smażone jak naleśniki. A teraz wszystko w porządku.
filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, a jeszcze drobniej pokroić cebulę.
siekamy również świeże warzywa nożem.
posiekane składniki-połącz filet z kurczaka, cebulę i zioła w głębokim pojemniku, dodaj do nich jajko, skrobię, śmietanę, sól i przyprawy.
łyżką dobrze zagnieść masę i jednocześnie podgrzać patelnię olejem roślinnym.
leniwe kotlety smażyć w taki sam sposób jak naleśniki, rozprowadzając masę łyżką na gorącej patelni. Najpierw robimy silny ogień, a gdy tylko kotlety się zrumienią, zmniejszamy je i odwracamy na drugą stronę.
przykryj patelnię pokrywką i smaż leniwe kotlety na małym ogniu, aż będą gotowe przez kolejne 15 minut.
zdejmij leniwe kotlety z patelni, połóż je na talerzu i podawaj na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy