skład / składniki
metoda gotowania
te kotlety zostały nazwane leniwymi tylko dlatego, że mięso nie jest bite młotkiem, ale krojone w małe kostki. I są smażone jak naleśniki. A teraz wszystko w porządku.
filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, a jeszcze drobniej pokroić cebulę.
siekamy również świeże warzywa nożem.
posiekane składniki-połącz filet z kurczaka, cebulę i zioła w głębokim pojemniku, dodaj do nich jajko, skrobię, śmietanę, sól i przyprawy.
łyżką dobrze zagnieść masę i jednocześnie podgrzać patelnię olejem roślinnym.
leniwe kotlety smażyć w taki sam sposób jak naleśniki, rozprowadzając masę łyżką na gorącej patelni. Najpierw robimy silny ogień, a gdy tylko kotlety się zrumienią, zmniejszamy je i odwracamy na drugą stronę.
przykryj patelnię pokrywką i smaż leniwe kotlety na małym ogniu, aż będą gotowe przez kolejne 15 minut.
zdejmij leniwe kotlety z patelni, połóż je na talerzu i podawaj na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g