świeże kotlety śledziowe

soczyste paszteciki ze świeżego śledzia to świetna alternatywa dla smażonej ryby! Warto trochę majstrować przy cięciu-wynik jest doskonały!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 17 % 6 g
213 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

świeże kotlety śledziowe są bardzo smaczne i soczyste, doskonała różnorodność stołu rybnego.
1. Rozmrozić śledzie, wypatroszyć, pokroić w filety.
2. Zmiel w kombajnie lub maszynce do mięsa, dodając cebulę.
3. Dodaj jajko i skrobię ziemniaczaną do mięsa mielonego. Dobrze zagnieść mięso mielone, sól, pieprz. Możesz dodać ulubione przyprawy.
4. Uformuj kotlety z mielonego mięsa, zwiń je w bułkę tartą.
5. Rozgrzej olej. Smażyć kotlety na oleju po obu stronach, przykryć pokrywką i lekko dodając wodę, ugotować kotlety pod pokrywką-pozwoli to na pęcznienie skrobi, a kotlety okażą się bujne i przewiewne.
najlepiej podawać z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, z warzywami i ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy