skład / składniki
metoda gotowania
1. Mój filet z kurczaka, przepuszczamy przez maszynę do mięsa.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.
3. Jajka dzielimy na białka i żółtka, białka ubijamy w mocną pianę ze szczyptą soli.
4. Włóż mielonego kurczaka do miski blendera, dodaj sól, przyprawy, żółtka, ubij wszystko, aż będzie gładkie.
5. W powstałą masę pasty mieszamy ubite białka, dodajemy smażoną cebulę, mieszamy.
6. Lekko posyp dno formy bułką tartą, rozłóż powstałą masę, posyp powierzchnię bułką tartą, rozłóż kawałki masła.
7. Budyń pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 20-25 minut.
budyń jest gotowy, aby zachwycić Cię swoim smakiem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g