budyń mięsny

spróbuj ugotować coś niezwykłego i bardzo smacznego na obiad. Budyń mięsny będzie doskonałym daniem na obiad, można go podawać samodzielnie i z dodatkiem. Mięso na budyń nie powinno być tłuste, kurczak, indyk czy cielęcina. Naczynie do pieczenia należy lekko posypać bułką tartą, aby gotowy budyń był łatwiejszy do usunięcia.
JożykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 18 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 11 % 3 g
134 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Mój filet z kurczaka, przepuszczamy przez maszynę do mięsa.

2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.

3. Jajka dzielimy na białka i żółtka, białka ubijamy w mocną pianę ze szczyptą soli.

4. Włóż mielonego kurczaka do miski blendera, dodaj sól, przyprawy, żółtka, ubij wszystko, aż będzie gładkie.

5. W powstałą masę pasty mieszamy ubite białka, dodajemy smażoną cebulę, mieszamy.

6. Lekko posyp dno formy bułką tartą, rozłóż powstałą masę, posyp powierzchnię bułką tartą, rozłóż kawałki masła.

7. Budyń pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 20-25 minut.

budyń jest gotowy, aby zachwycić Cię swoim smakiem!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy