Domowy pastroma wieprzowa

apetyczny na świątecznym stole i niezastąpiony w naturze! Gotuj w domu! Zawsze przygotowujemy domowy makaron, jeśli przed nami wakacje lub wędrówka, długa podróż. Świetnie sprawdza się jako przekąska do wódki lub na kanapki. Spróbuj, gotuj!
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 6 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 20 % 2 g
59 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

jak zrobić domowy makaron wieprzowy?

1. Rozpocznij gotowanie od marynowania polędwicy. W odpowiednim naczyniu wymieszaj wodę i sól, aż sól całkowicie się rozpuści. Zanurz polędwicę w tym roztworze na trzy godziny. Następnie spłucz pod bieżącą wodą i osusz serwetką.

2. W wygodnej misce wymieszaj miód, musztardę, przyprawy, aż będą gładkie. Posmaruj mięso tą miodowo-pikantną pastą, dobrze ją wcierając.

3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.

4. Pokrój czosnek na trzy milimetrowe talerze i nadziewaj je mięsem ze wszystkich stron.

5. Przykryj naczynie do pieczenia wystarczającą ilością, aby owinąć całe mięso, arkusz pergaminu w dwóch warstwach lub folię.

6. Włóż mięso do formy, posmaruj pozostałą mieszanką przypraw. Zawiń w pergamin (folię).

7. Piec zawinięty przez 15 minut. Następnie wyjmij mięso, Rozpakuj i piecz przez kolejne 20 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw mięso w piekarniku do ostygnięcia na dwie godziny. Nie otwieraj drzwi piekarnika.

8. Schłodzone mięso jest gotowe. Podawaj cienko pokrojone kawałki na ładnym talerzu

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy