skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze opłucz filet wołowy i osusz ręcznikiem papierowym. Uformuj bułkę z kawałka mięsa, wiążąc ją w kilku miejscach grubą nicią, aby zachowała swój kształt i nie rozpadła się.
2. W osobnym małym pojemniku wymieszaj sól i czarny pieprz (w razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy). Dokładnie zetrzyj uformowaną roladę z fileta wołowego tą mieszanką.
3. Wlej trochę oleju roślinnego na dużą patelnię. Umieść bułkę wołową na patelni i na średnim ogniu smaż mięso równomiernie ze wszystkich stron, aż będzie Ciemnobrązowe przez około 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś smażony pieczeń na talerz, aby ostygła.
4. Włącz piekarnik na 200 stopni.
5. Na dużej desce do krojenia posyp trochę mąki i rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Rozwałkuj go na duży kwadrat o tej samej grubości na całym obwodzie.
6. Pokrój szynkę w cienkie paski. Możesz wziąć gotowy kawałek szynki prosciutto. Na rozwałkowanym arkuszu ciasta francuskiego, lekko nie sięgając do krawędzi, równomiernie ułóż cienkie paski szynki, lekko zachodząc na siebie.
7. Połóż suszone pomidory na szynce i rozłóż je na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta, nie wchodząc na samą krawędź.
8. Przenieś smażony kawałek wołowiny na środek ciasta francuskiego pokrytego szynką. Delikatnie zwiń ciasto francuskie wokół mięsa, jakby zawijając w nie pieczeń. Rozbij jajko w misce i posmaruj brzegi ciasta francuskiego, sklejając je ze sobą. Przykryj całą powierzchnię ciasta francuskiego pozostałym jajkiem. Posyp zwiniętą bułkę solą morską na wierzchu.
9. Ostrożnie przenieś rolkę na blachę do pieczenia, po przykryciu ją pergaminem. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 45-50 minut.
10. Po upływie określonego czasu wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i odstaw na około 10-15 minut. Następnie pokrój go w plasterki, udekoruj gałązkami rozmarynu i możesz podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Suszone pomidory - 186 kcal/100g