wołowina pieczona w piekarniku w cieście francuskim

niesamowicie soczyste mięso w apetycznej chrupiącej skorupce! Wołowina pieczona w piekarniku w cieście francuskim to przysmak mięsny z oryginalną techniką gotowania. Ze względu na fakt, że filet wołowy jest pieczony w cienkim arkuszu ciasta francuskiego, mięso w środku jest soczyste i miękkie. Szynka i przyprawy nadają wołowinie szczególny pikantny smak i aromat.
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 44 % 21 g
węglowodany 29 % 14 g
282 kcal
IG: 8 / 92 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Dobrze opłucz filet wołowy i osusz ręcznikiem papierowym. Uformuj bułkę z kawałka mięsa, wiążąc ją w kilku miejscach grubą nicią, aby zachowała swój kształt i nie rozpadła się.

2. W osobnym małym pojemniku wymieszaj sól i czarny pieprz (w razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy). Dokładnie zetrzyj uformowaną roladę z fileta wołowego tą mieszanką.

3. Wlej trochę oleju roślinnego na dużą patelnię. Umieść bułkę wołową na patelni i na średnim ogniu smaż mięso równomiernie ze wszystkich stron, aż będzie Ciemnobrązowe przez około 10 minut. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś smażony pieczeń na talerz, aby ostygła.

4. Włącz piekarnik na 200 stopni.

5. Na dużej desce do krojenia posyp trochę mąki i rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Rozwałkuj go na duży kwadrat o tej samej grubości na całym obwodzie.

6. Pokrój szynkę w cienkie paski. Możesz wziąć gotowy kawałek szynki prosciutto. Na rozwałkowanym arkuszu ciasta francuskiego, lekko nie sięgając do krawędzi, równomiernie ułóż cienkie paski szynki, lekko zachodząc na siebie.

7. Połóż suszone pomidory na szynce i rozłóż je na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta, nie wchodząc na samą krawędź.

8. Przenieś smażony kawałek wołowiny na środek ciasta francuskiego pokrytego szynką. Delikatnie zwiń ciasto francuskie wokół mięsa, jakby zawijając w nie pieczeń. Rozbij jajko w misce i posmaruj brzegi ciasta francuskiego, sklejając je ze sobą. Przykryj całą powierzchnię ciasta francuskiego pozostałym jajkiem. Posyp zwiniętą bułkę solą morską na wierzchu.

9. Ostrożnie przenieś rolkę na blachę do pieczenia, po przykryciu ją pergaminem. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 45-50 minut.

10. Po upływie określonego czasu wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i odstaw na około 10-15 minut. Następnie pokrój go w plasterki, udekoruj gałązkami rozmarynu i możesz podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 186   kcal/100g

Podobne przepisy