skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę w jajku i mące? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso wieprzowe nadaje się z polędwicy, szynki, szyi, karbonady.
Krok 2:
Opłucz kawałek wieprzowiny, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój w cienkie plasterki o grubości nie większej niż 1 cm. Miałem już pokrojone plastry z szynki. W sumie uzyskuje się 4-5 plasterków. Przykryj plastry wieprzowiny folią spożywczą lub torbą i ubij młotkiem, starając się zachować integralność mięsa. Wskazówka: jeśli pokroisz lekko zamrożony kawałek mięsa, cięcie będzie gładsze.
Krok 3:
Plasterki soli i pieprzu.
Krok 4:
Następnie polej wieprzowinę kwaśną śmietaną, aby plasterki były pokryte nią ze wszystkich stron i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę, a jeśli to możliwe jeszcze dłużej, w lodówce. Ogólnie rzecz biorąc, im dłużej mięso będzie marynowane, tym bardziej będzie soczyste.
Krok 5:
W misce ubij jajko szczyptą soli. Jeśli jajko jest małe i widzisz, że może nie wystarczyć na całe mięso, dodaj kolejne jajko lub rozcieńczyć 2 łyżki.l mleko.
Krok 6:
Przesiej mąkę i wlej na talerz.
Krok 7:
Kotlety najpierw zanurz ze wszystkich stron w jajku.
Krok 8:
Następnie zwiń ze wszystkich stron w mąkę. Strząśnij nadmiar mąki, aby nie przypaliła się na patelni. Jeśli chcesz, możesz ponownie zanurzyć kotlety w ubitym jajku. Zrobiłem to i mogę powiedzieć, że jeśli dwa razy zanurzysz kotlety w jajku, okazują się smaczniejsze.
Krok 9:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż przygotowane mięso i smaż kotlety z obu stron przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Jeśli do tego czasu kotlety nie są jeszcze gotowe, zmniejsz ogień do minimum i smaż je do miękkości.
Krok 10:
Gotowe kotlety podawaj na gorąco. Gotowane ziemniaki, ryż, kasza gryczana, makaron i sałatka ze świeżych warzyw nadają się do dekoracji. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g