wieprzowina w jajku i mące na patelni

soczyste kotlety na obfity lunch lub kolację! Jednym z najprostszych dań, jakie można przygotować z mięsa, jest smażona wieprzowina na patelni, wstępnie panierowana w ubitym jajku i mące. A jeśli wcześniej marynujesz go w śmietanie przez co najmniej godzinę, kotlety będą jeszcze smaczniejsze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 51 % 22 g
węglowodany 19 % 8 g
281 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę w jajku i mące? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso wieprzowe nadaje się z polędwicy, szynki, szyi, karbonady.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kawałek wieprzowiny, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój w cienkie plasterki o grubości nie większej niż 1 cm. Miałem już pokrojone plastry z szynki. W sumie uzyskuje się 4-5 plasterków. Przykryj plastry wieprzowiny folią spożywczą lub torbą i ubij młotkiem, starając się zachować integralność mięsa. Wskazówka: jeśli pokroisz lekko zamrożony kawałek mięsa, cięcie będzie gładsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Plasterki soli i pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie polej wieprzowinę kwaśną śmietaną, aby plasterki były pokryte nią ze wszystkich stron i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę, a jeśli to możliwe jeszcze dłużej, w lodówce. Ogólnie rzecz biorąc, im dłużej mięso będzie marynowane, tym bardziej będzie soczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce ubij jajko szczyptą soli. Jeśli jajko jest małe i widzisz, że może nie wystarczyć na całe mięso, dodaj kolejne jajko lub rozcieńczyć 2 łyżki.l mleko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę i wlej na talerz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kotlety najpierw zanurz ze wszystkich stron w jajku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zwiń ze wszystkich stron w mąkę. Strząśnij nadmiar mąki, aby nie przypaliła się na patelni. Jeśli chcesz, możesz ponownie zanurzyć kotlety w ubitym jajku. Zrobiłem to i mogę powiedzieć, że jeśli dwa razy zanurzysz kotlety w jajku, okazują się smaczniejsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż przygotowane mięso i smaż kotlety z obu stron przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Jeśli do tego czasu kotlety nie są jeszcze gotowe, zmniejsz ogień do minimum i smaż je do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe kotlety podawaj na gorąco. Gotowane ziemniaki, ryż, kasza gryczana, makaron i sałatka ze świeżych warzyw nadają się do dekoracji. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy