skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy i obieramy ziemniaki, a następnie gotujemy je (nie zapomnij posolić wody).
2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
- obierz i drobno posiekaj cebulę,
- rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cebulę na złoty kolor,
- do cebuli wkładamy mięso mielone, smażymy przez 10 minut, mieszając,
- dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
3. Ziemniaki gotowe-przygotowanie ciasta ziemniaczanego:
- spuść wodę, zmiksuj ziemniaki,
- pozwól puree trochę ostygnąć (5-10 minut), a następnie rozbij jajko,
- wprowadzamy mąkę, dodając ją trochę. Ciasto powinno mieć delikatną konsystencję, niezbyt stromą.
4. Zaczynamy rzeźbić ciasta:
- ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy kulki,
- na posypanej mąką powierzchni roboczej ugniataj kulki w płaskie tortille,
- rozłóż nadzienie na środku,
- delikatnie uformuj placki (ciasto jest bardzo delikatne!)
5. Smażyć placki przez 4 minuty z każdej strony w rozgrzanym oleju roślinnym. Gotowe ciasta układamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g