placki ziemniaczane z mięsem

Przygotuj pyszne i niezwykłe paszteciki na obfity obiad! Placki ziemniaczane z mięsem nadają się również jako osobne danie, na przykład na obiad. I będą doskonałym dodatkiem do zupy lub bulionu na lunch. Okazują się bardzo satysfakcjonujące, z delikatnym ciastem i soczystym nadzieniem. Do takich placków można nie tylko ugotować świeże tłuczone ziemniaki, ale także wykorzystać resztki z wczoraj.
♥tatyna♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 38 % 14 g
235 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Myjemy i obieramy ziemniaki, a następnie gotujemy je (nie zapomnij posolić wody).

2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:

- obierz i drobno posiekaj cebulę,

- rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cebulę na złoty kolor,

- do cebuli wkładamy mięso mielone, smażymy przez 10 minut, mieszając,

- dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

3. Ziemniaki gotowe-przygotowanie ciasta ziemniaczanego:

- spuść wodę, zmiksuj ziemniaki,

- pozwól puree trochę ostygnąć (5-10 minut), a następnie rozbij jajko,

- wprowadzamy mąkę, dodając ją trochę. Ciasto powinno mieć delikatną konsystencję, niezbyt stromą.

4. Zaczynamy rzeźbić ciasta:

- ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy kulki,

- na posypanej mąką powierzchni roboczej ugniataj kulki w płaskie tortille,

- rozłóż nadzienie na środku,

- delikatnie uformuj placki (ciasto jest bardzo delikatne!)

5. Smażyć placki przez 4 minuty z każdej strony w rozgrzanym oleju roślinnym. Gotowe ciasta układamy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy