steki z łososia na grillu

zadzwoń do przyjaciół, rodziny i przyjaciół na piknik i poczęstuj ich łososiem! Steki z łososia na grillu z każdego pikniku będą luksusowym świętem. Smak steków gotowanych na grillu jest jak muzyka. Wszyscy, którzy usłyszą, że bez wątpienia będą się uśmiechać i tańczyć w oczekiwaniu na święto smaku w ustach. Cóż, o korzyściach płynących z czerwonej ryby i spędzonego czasu w naturze można ogólnie tworzyć legendy!
NiedźwiadekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 95 % 61 g
węglowodany 3 % 2 g
556 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

najpierw robimy masło do serwowania steków:

1. Ugniataj masło w temperaturze pokojowej widelcem.

2. Dodaj drobno posiekaną kolendrę, chili i czosnek do oleju. Lekko mieszamy

3.Jest też świeży sok z limonki, Skórka z limonki i zmielone ziarna kolendry.

4. Sól do smaku i mieszaj, aż cała masa będzie gładka.

nie pozwól mieszaninie stopić się do stanu płynnego, robimy wszystko szybko. Niemniej jednak, jeśli mieszanina jest płynna, należy ją schłodzić.

powstały olej zwija się w kiełbasę o takiej długości i grubości, aby pokroić ją przed podaniem na równe naleśniki w ilości równej liczbie steków z łososia - naleśniki te okazały się o grubości około centymetra. Z ciepłych rąk olej szybko się stopi. Dlatego chłodzimy ręce zimną wodą i szybko zwijamy "kiełbasę", po umieszczeniu oleju w folii spożywczej.

olej w folii odstawiamy w zimne miejsce i trzymamy tam do podania. Oczywiście lodówka może nie być przy sobie na pikniku. Nie jest to jednak powód do frustracji - zawsze możesz wcześniej przygotować lód z pół litra wody i użyć go do przechowywania oleju. Przez cały dzień do momentu podania steków ten lód - z odpowiednią izolacją termiczną za pomocą np. ręcznika i folii, termosu lub specjalnych opakowań termicznych - wystarczy do przechowywania oleju w pożądanym stanie. Oczywiście lepiej przygotować olej z wyprzedzeniem, nawet w domu.

olej jest gotowy, leży w opakowaniu termicznym. Piknik jest w pełnym rozkwicie, węgle są prawie gotowe, pozostało 15 minut. Zaczynamy gotować steki!

nawiasem mówiąc, aby ugotować steki na ruszcie, musi być czysty. Węgle w grillu są rozgrzane, z szarym nalotem. Rozpal ogień i ugotuj węgle na jednej połowie grilla, pozostawiając drugą pustą. Pożądane jest, aby grill był zamykany. Możesz jednak gotować pyszne na świeżym powietrzu.

1. Przez 15-20 minut delikatnie posmaruj czysty Grill w miejscu kontaktu ze stekami oliwą z oliwek i umieść na węglach, aby dobrze się rozgrzał. Jeśli możesz przykryć grill pokrywką, przykryj go.

1. Posmaruj steki oliwą ze wszystkich stron. Posyp solą do smaku. Odstawiamy na 10-15 minut przed przybyciem węgli i rusztu.

3. Węgle, ruszt gotowy, steki lekko marynowane - połóż rybę na ruszcie!

4. Gotuj steki z jednej strony do 5 minut, w żadnym wypadku ich nie dotykając. Następnie szybko odwróć i gotuj w ten sam sposób po drugiej stronie.

konieczne jest monitorowanie procesu. Nie pozwól, aby otwarty ogień się rozpalił. Nie prześwietlaj steków, aż zwęglą się w miejscach styku z rusztem. Jeśli okaże się, że ciepło wyszło za dużo, steki można umieścić bliżej połowy grilla, w którym nie ma węgli. Lub jeśli wręcz przeciwnie, ciepło nie wystarczy, możesz przykryć grill pokrywką lub gotować dłużej. W każdym razie należy uważnie obserwować bezpośrednio gorącą część gotowania - to klucz do sukcesu!

jak wspomniano na początku, przed podaniem podziel masło na równe krążki, ułóż na gorących stekach i podawaj bez zwłoki!

smacznego i powodzenia przy grillu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy