skład / składniki
metoda gotowania
najpierw robimy masło do serwowania steków:
1. Ugniataj masło w temperaturze pokojowej widelcem.
2. Dodaj drobno posiekaną kolendrę, chili i czosnek do oleju. Lekko mieszamy
3.Jest też świeży sok z limonki, Skórka z limonki i zmielone ziarna kolendry.
4. Sól do smaku i mieszaj, aż cała masa będzie gładka.
nie pozwól mieszaninie stopić się do stanu płynnego, robimy wszystko szybko. Niemniej jednak, jeśli mieszanina jest płynna, należy ją schłodzić.
powstały olej zwija się w kiełbasę o takiej długości i grubości, aby pokroić ją przed podaniem na równe naleśniki w ilości równej liczbie steków z łososia - naleśniki te okazały się o grubości około centymetra. Z ciepłych rąk olej szybko się stopi. Dlatego chłodzimy ręce zimną wodą i szybko zwijamy "kiełbasę", po umieszczeniu oleju w folii spożywczej.
olej w folii odstawiamy w zimne miejsce i trzymamy tam do podania. Oczywiście lodówka może nie być przy sobie na pikniku. Nie jest to jednak powód do frustracji - zawsze możesz wcześniej przygotować lód z pół litra wody i użyć go do przechowywania oleju. Przez cały dzień do momentu podania steków ten lód - z odpowiednią izolacją termiczną za pomocą np. ręcznika i folii, termosu lub specjalnych opakowań termicznych - wystarczy do przechowywania oleju w pożądanym stanie. Oczywiście lepiej przygotować olej z wyprzedzeniem, nawet w domu.
olej jest gotowy, leży w opakowaniu termicznym. Piknik jest w pełnym rozkwicie, węgle są prawie gotowe, pozostało 15 minut. Zaczynamy gotować steki!
nawiasem mówiąc, aby ugotować steki na ruszcie, musi być czysty. Węgle w grillu są rozgrzane, z szarym nalotem. Rozpal ogień i ugotuj węgle na jednej połowie grilla, pozostawiając drugą pustą. Pożądane jest, aby grill był zamykany. Możesz jednak gotować pyszne na świeżym powietrzu.
1. Przez 15-20 minut delikatnie posmaruj czysty Grill w miejscu kontaktu ze stekami oliwą z oliwek i umieść na węglach, aby dobrze się rozgrzał. Jeśli możesz przykryć grill pokrywką, przykryj go.
1. Posmaruj steki oliwą ze wszystkich stron. Posyp solą do smaku. Odstawiamy na 10-15 minut przed przybyciem węgli i rusztu.
3. Węgle, ruszt gotowy, steki lekko marynowane - połóż rybę na ruszcie!
4. Gotuj steki z jednej strony do 5 minut, w żadnym wypadku ich nie dotykając. Następnie szybko odwróć i gotuj w ten sam sposób po drugiej stronie.
konieczne jest monitorowanie procesu. Nie pozwól, aby otwarty ogień się rozpalił. Nie prześwietlaj steków, aż zwęglą się w miejscach styku z rusztem. Jeśli okaże się, że ciepło wyszło za dużo, steki można umieścić bliżej połowy grilla, w którym nie ma węgli. Lub jeśli wręcz przeciwnie, ciepło nie wystarczy, możesz przykryć grill pokrywką lub gotować dłużej. W każdym razie należy uważnie obserwować bezpośrednio gorącą część gotowania - to klucz do sukcesu!
jak wspomniano na początku, przed podaniem podziel masło na równe krążki, ułóż na gorących stekach i podawaj bez zwłoki!
smacznego i powodzenia przy grillu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g