skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oczyść mięso z folii i żył, spłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w poprzek włókien na małe kawałki.
Krok 2:
W rondlu rozpuść 30 gramów masła i usmaż na nim cielęcinę na złoty kolor, a następnie przenieś mięso na talerz i umyj patelnię.
Krok 3:
W czystym, suchym rondlu zwracamy mięso, dodajemy do niego łodygę pora, obraną cebulę, pokrojoną na kilka części marchewkę, czosnek, liść laurowy i goździki.
Krok 4:
Napełnij wszystko wodą (dość dużą ilością, aby przykryć warzywa i mięso), dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj cielęcinę na małym ogniu przez 1,5 godziny po ugotowaniu.
Krok 5:
Podczas gdy cielęcina dusić, obierz małe cebule i pokrój je grubymi piórami. Włóż cebulę do rozgrzanego masła (około 30 gramów oleju) i smaż na złoty kolor, dodaj cukier i trochę soli. Następnie zalej cebulę przegotowaną wodą (100 ml) i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 6:
Pieczarki dokładnie opłucz i smaż na maśle, aż nadmiar wilgoci wyparuje. Następnie dodaj sok z cytryny do grzybów.
Krok 7:
Przygotuj sos: rozpuść masło (60 gramów) w rondlu i wlej do niego mąkę. Smaż mąkę przez 1-2 minuty, ciągle mieszając, a następnie wlej bulion do rondla, w którym duszona jest cielęcina (około 500 ml). Dokładnie wymieszaj, aby w sosie nie pozostały grudki mąki, a następnie dodaj śmietanę, wszystko ponownie wymieszaj, zagotuj sos i zdejmij z ognia.
Krok 8:
Po 1,5 godzinie mięso jest gotowe. Konieczne jest usunięcie cebuli, porów, liści laurowych i goździków z bulionu. Dodaj ugotowany sos i smażone grzyby do mięsa, wszystko wymieszaj.
Krok 9:
Następnie włóż gotowe cebule do rondla z mięsem, wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 10:
Przed podaniem naczynia do stołu włóż żółtko do rondla i ponownie wymieszaj.
Krok 11:
Cielęcina duszona z grzybami jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g