Cielęcina duszona z grzybami

gotowe danie zachwyci wyrafinowaniem smaku i niesamowitym aromatem! Delikatne mięso z grzybami, które uzupełnia aromatyczny sos!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 23 % 6 g
161 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczyść mięso z folii i żył, spłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w poprzek włókien na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu rozpuść 30 gramów masła i usmaż na nim cielęcinę na złoty kolor, a następnie przenieś mięso na talerz i umyj patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W czystym, suchym rondlu zwracamy mięso, dodajemy do niego łodygę pora, obraną cebulę, pokrojoną na kilka części marchewkę, czosnek, liść laurowy i goździki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij wszystko wodą (dość dużą ilością, aby przykryć warzywa i mięso), dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj cielęcinę na małym ogniu przez 1,5 godziny po ugotowaniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy cielęcina dusić, obierz małe cebule i pokrój je grubymi piórami. Włóż cebulę do rozgrzanego masła (około 30 gramów oleju) i smaż na złoty kolor, dodaj cukier i trochę soli. Następnie zalej cebulę przegotowaną wodą (100 ml) i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieczarki dokładnie opłucz i smaż na maśle, aż nadmiar wilgoci wyparuje. Następnie dodaj sok z cytryny do grzybów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj sos: rozpuść masło (60 gramów) w rondlu i wlej do niego mąkę. Smaż mąkę przez 1-2 minuty, ciągle mieszając, a następnie wlej bulion do rondla, w którym duszona jest cielęcina (około 500 ml). Dokładnie wymieszaj, aby w sosie nie pozostały grudki mąki, a następnie dodaj śmietanę, wszystko ponownie wymieszaj, zagotuj sos i zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 1,5 godzinie mięso jest gotowe. Konieczne jest usunięcie cebuli, porów, liści laurowych i goździków z bulionu. Dodaj ugotowany sos i smażone grzyby do mięsa, wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie włóż gotowe cebule do rondla z mięsem, wszystko ponownie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem naczynia do stołu włóż żółtko do rondla i ponownie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cielęcina duszona z grzybami jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy